Pretraga

Vladin Savjet za mlade: ‘Subvencije stambenih kredita i POS programi pokazali su se isplativima’

A- A+

Na četvrtoj sjednici Vladinog Savjeta za mlade raspravljalo se o aktualnim mjerama vezanim uz stambeno zbrinjavanje mladih i demografiju. Sjednici je prisustvovao ministar Paladina i istaknuo subvencioniranje kredita i izgradnju POS zgrada kao mjere za mlade i demografiju.

Savjet za mlade | MPGI

Paladina je komentirao POS program s kojim je izgrađeno 8.000 stanova vrijednosti od 4,3 milijarde kuna. Većina tog iznosa su poticajna sredstva, a Hrvatska je uložila 1,1 milijardu kuna. Podsjetio je i na mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade koja se provodi od 2017. godine. Do sada je gotovo 27.700 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje, a u tim obiteljima rođeno je ili posvojeno oko 5.300 djece.

Predstavnik Državnog zavoda za statistiku i glavni koordinator Popisa stanovništva 2021. godine Damir Plesac, predstavio je prve rezultate popisa stanovništva te istaknuo kako je obrada podataka još uvijek u tijeku.  Naveo je kako je u Hrvatskoj od 1991. primjetan trend pada broja stanovnika te izložio demografske pokazatelje prema kojima Hrvatska ne odstupa uvelike od ostatka europskih zemalja.

Izdvojeni članak

Rezultati natječaja subvencije na stambene kredite: Potpisano preko 5 tisuća ugovora

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasila je važnu ulogu Savjeta u kreiranju i provedbi politika za mlade.

– Potičem Savjet za mlade da i dalje otvara pitanja i teme od značaja za mlade te u bilo kojem trenutku predlaže inicijative. Mi u Središnjem državnom uredu uvijek ćemo ih uzeti u obzir te uskladiti i raspraviti s resorima nadležnima za pojedina pitanja, poručila je Josić.

Copy link
Powered by Social Snap