Pretraga

[FOTO] Gradi se nova zgrada u Torontu: Napravljen je projekt za super tanki neboder

A- A+

Kanadski ogranak arhitektonskog studija BDP objavio je nacrte za super tanki neboder u financijskoj četvrti grada, 15 Toronto Street. Neboder će imati 54 kata, a zamijenit će sadašnji od 10 katova, koji je izgrađen 60-ih godina prošlog stoljeća.

Novi neboder će imati površinu od čak 19.459 četvornih metara, a sadržavat će i poslovne i stambene prostore, uz razne sadržaje u prizemlju i na 11. katu. Zgrada će imati ukupno 278 stanova, s penthausima na 52. i 53. katu. Dizajn nebodera je napravio studio BDP, koji je osnovan 1961. u Prestonu u Velikoj Britaniji. BDP Quadrange, kanadski ogranak, osnovan je 1986. godine. Tvrtku je 2016. godine kupila japanska tvrtka, piše Dezeen.

– Ono što 15 Torontu nedostaje u širini više nego nadoknađuje visinom. S obzirom na to da ima 54 kata po završetku, neće imati problema da se istakne među svojim kolegama u financijskoj četvrti grada. Tipično, super tanak neboder je onaj čija je visina najmanje deset puta veća od njegove širine, rekla je projektna arhitektica BDP-a, Quadrangle Emily Li.

Renderi koje je objavio studio prikazuju strukturu na uglu u financijskoj četvrti Toronta s pročeljima prekrivenim kamenom u podnožju. Na razini tla, struktura će imati uvučeni ulaz s nizom kolonada oko baze koje produžuju prostor nogostupa prema razini tla. BDP je primijetio da mnogi neboderi imaju ‘pojas’ koji smanjuje širinu nebodera kako bi se spriječilo da se pješaci osjećaju preopterećeni visinom zgrade od razine tla.

Izdvojeni članak

[FOTO] Mijenja se izgled Pariza: Pogledajte kako izgledaju novi neboderi u istočnom dijelu grada

Međutim, s obzirom na ionako malu lokaciju u ulici Toronto 15, arhitektonski studio je rekao da bi smanjenje još nekoliko katova samo dodatno ograničilo korisni prostor. Upravo zato se tim koji je radio na neboderu odlučio za opciju s relativno manjim ‘pojasom’ i većom visinom. Tako ostaje dovoljno prostora za vrt sa sadržajima, a bez žrtvovanja previše korisnog prostora.

‘Pojas’ na jedanaestom katu predstavljen je na pročelju blagim udubljenjem okruženim stupovima. Ovaj vanjski prostor će sadržavati restoran. Neboder će stajati uz povijesnu zgradu iz 19. stoljeća. Upravo zato su poduzete sve mjere opreza kako bi se izbjeglo oštećenje obližnjih zgrada, ali i prometni kolaps.

[FOTO] Gradi se nova zgrada u Torontu: Napravljen je projekt za super tanki neboder
Share via
Copy link
Powered by Social Snap