Pretraga

[FOTO] Ova zgrada je napravljena izlijevanjem betona u rupu u zemlji: Napravljeni su dom i restoran

A- A+

Japanska kuća i restoran nalaze se u ovoj blatom prekrivenoj zgradi arhitekta Junya Ishigamija, koja je izrađena izlijevanjem betona u rupe u zemlji. Smještena u gradu Ube, u prefekturi Yamaguchi, zgrada sadrži dom i restoran japanskog kuhara Motonori Hirata, starog Ishigamijeva prijatelja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 平田 基憲 (@motonori_hirata)

Struktura se sastoji od labirinta pećinskih prostora odvojenih lučnim otvorima i stupovima nalik stalagmitima, a svi su izrađeni od betona koji je prekriven blatom. Sama zgrada je izgrađena izlijevanjem betona u rupe iskopane u zemlji, koje su djelovale kao teksturirani kalup. Okolno tlo je tada uklonjeno kako bi se otkrio njezin neobičan oblik. Ova metoda gradnje znači da je zgrada smještena unutar zemlje i skrivena u razini ulice, te preuzima krivulje i nesavršenosti iskopanog mjesta, piše Dezeen.

Prema Ishigamijevom izvornom projektu, blato se trebalo isprati s betona nakon što se nalazište u potpunosti iskopa. Međutim, nakon što je vidio zemlju na konstrukciji, odlučio ju je ostaviti kao površinski pokrov. Kako bi se spriječilo ispiranje blata, ono je ‘očvrsnuto’ japanskom metodom popravljanja zemljanih zidova. Organski oblik i materijalnost zgrade trebali su dati domu i restoranu osjećaj težine i dugovječnosti, kao da na tom mjestu postoji već dugo vremena.

Odozgo je zgrada obilježena bijelim betonskim krovom valovitog oblika i tri svjetlarnika. Svjetlinu boje pojačavaju okolne biljke i drveće, a oblik zgrade razvio je Ishigamijev studio kroz opsežno trodimenzionalno modeliranje kako bi se osiguralo da građevinski tim zna točne točke i veličine za zabijanje.

Unutra, restoran je smješten na sjeveru, dok su domaći prostori smješteni na jugu. Oba prostora su obložena ostakljenim pločama postavljenim između lučnih otvora. Ova ostakljena područja pomažu suptilno razgraničiti granice između unutarnjih prostora i tri dvorišta koja odvajaju restoran od kuće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 平田 基憲 (@motonori_hirata)

U kući, detalji interijera koji se ističu uključuju udubljenu jamu za razgovor obloženu jastucima, kao i kuhinju i kupaonicu ugrađene u betonsku podlogu zgrade. U restoranu, dugi betonski otok čini središnji dio gdje gosti mogu sjediti na barskim stolicama dok kuhari pripremaju jela s druge strane. Kada je restoran zatvoren, ova blagovaonica služi i kao prostrana obiteljska soba ili prostor za vlasnikovu djecu da rade domaću zadaću.

Japanski arhitekt Ishigami osnovao je svoj istoimeni studio Junya Ishigami + Associates 2006. godine, nakon četiri godine rada u studiju SANAA, dobitniku Pritzkerove nagrade za arhitekturu. Njegovi drugi projekti uključuju natkriveni trg s kosim podom na japanskom sveučilištu i paviljon Serpentine 2019. godine, koji je tada opisao kao ‘brdo napravljeno od stijena’. Spuštanje zgrada u zemlju sve je popularniji trend u arhitekturi, koji pomaže arhitektima da smanje vizualni utjecaj svojih projekata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap