Pretraga

Foto: Pogledajte kako je vlasnik adaptirao zakupljeni državni poslovni prostor od 15 kvadrata

A- A+

Martin Kuzhnini je zakupio državni poslovni prostor na početku Gupčeve zvijezde koji je preuredio uz veliku snalažljivost. Radi se o prostoru površine svega 15 metara kvadratnih koji je uredio kako bi tu smjestio svoju slastičarnicu. Prostor pripada povijesnoj urbanoj cjelini Grada Zagreba pa je bila ograničena mogućnosti renovacije.

Gupčeva zvijezda 2 | foto: Državne nekretnine, montaža Bauštela.hr

Gupčeva zvijezda 2 | foto: Državne nekretnine, montaža Bauštela.hr

Na adresi Gupčeva zvijezda 2 smjestila se slastičarnica Cake office, vlasnika Martina Kuzhninija. Ovaj poslovni prostor nalazi se u prizemlju zgrade, a na natječaju za zakup državnih poslovnih prostora, objavljenom 28. listopada 2021., njegova početna mjesečna neto zakupnina iznosila je 938,25 eura.

Unutarnji maleni prostor sa stropom višim od četiri metra vlasnik je dobio u zakup na 10 godina, a prije nego je postao funkcionalan, u potpunosti ga je adaptirao. U skladu s učinjenim elaboratom, unutrašnjost je obložena impregniranim gips pločama, postavljene su nove instalacije struje i vode te sustav za provjetravanje, a na kraju su izrađene i postavljene personalizirane foto tapete.

Kako bi uz prodajni prostor na raspolaganju imali i skladište, Kuzhnini je iskoristio visinu prostora i pronašao rješenje spuštanjem stropa, čime je od gornjeg zračnog prostora stvorio dodatan prostor. Do njega se dolazi spuštanjem tavanskih ljestava. Nakon obnove prostora samo je vanjski izlog zadržao stari izgled. Kuzhnini je kazao kako je zakupio ovaj prostor prvenstveno jer se našao u njegovom kvartu, a i želio je učiniti nešto dobro za svoje sugrađane.

– Perspektiva Zagreba kakvim ga vidim, posebno ako gledamo kvartovski i ako želimo sačuvati zajedništvo, u tome je da ga zaštitimo od prevelikog inozemnog utjecaja, ali i svih drugih okvira koji sputavaju dobre promjene. Vjerujem da puno ljudi ovako osjeća i da žele nešto učiniti za svoj kvart, ali im je potrebna pomoć kako bi se pokrenuli, rekao je Kuzhnini.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za zakup državnih poslovnih prostora u pet gradova: Najmanji ima samo 12 m2

U dobroj vjeri, zakupnik ovog državnog prostora kuca i dalje u nadi da će u sinergiji sa susjedima i lokalnom jedinicom doprinijeti i ekološkom boljitku vanjskog prostora. Njime dominira tramvajska čekaonica ili slobodnostojeći gradski paviljon iz 1935. koje je zaštićeno kulturno dobro na Gupčevoj zvijezdi. Osim što je mjesto iskrcaja za sve koji posjećuju ovu slastičarnicu, čekaonica je danas i najvrjedniji i jedini sačuvani primjer moderne funkcionalističke komunalne opreme u gradu Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap