Pretraga

Godišnji izvještaj o građevinskim radovima u Republici Hrvatskoj

A- A+

Vrijednost građevinskih radova izvršenih na gradilištima 2020. godine veća je za gotovo 10% u odnosu na 2019.. Prema vrstama građevina zgrade predvode sa 51,5 posto vrijednosti izvršenih radova.

gradilište | izvor: Unsplash

Objavljen je Godišnji izvještaj o građevinskim radovima u Republici Hrvatskoj za pravne osobe s pet ili više zaposlenih za 2020. godinu. Godišnji izvještaj o građevinskim radovima prikuplja se za pravne osobe ili njihove dijelove s pet i više zaposlenih koje su u Registru poslovnih subjekata. Podaci se odnose na građevinske radove koji su se obavljali na području Republike Hrvatske. Vrijednost izvršenih građevinskih radova dana je u tekućim cijenama i uključuje stvarno izvršene radove u izvještajnoj godini bez obzira na to jesu li naplaćeni ili nisu.

gradilište | izvor: Unsplash

Prema izvještaju ukupna vrijednost radova na gradilištu u 2020. godini veća je za 9,3% od 2019. godine, a iznosi nešto više od 22,5 milijarde kuna pri čemu se 51,5 % odnosi na zgrade, a 48,5 na ostale građevine. Prema vrstama radova dominira novogradnja s oko 12,7 milijardi kuna dok je na ostale radove kao što su rekonstrukcije, adaptacije,  utrošeno nešto manje od 10 milijardi kuna.

grafički prikaz | izvor: DZS

Povećanje vrijednosti radova naspram 2019. godine nastavlja se na činjenicu da je bilo i 6% više radnika na gradilištima te da se u 2020. godini odradilo 6,5% više sati – čak 93 milijuna. Nakon nestambenih zgrada koje su dominirale s udjelom od 32%, slijedi prometna infrastruktura na koju je otpalo 29,9% ukupne vrijednosti građevinskih radova te je zabilježen blagi porast u odnosu na godinu prije.

Izdvojeni članak

Više se gradi – objavljeni indeksi građevinskih radova u kolovozu

Geografski gledano Grad Zagreb je prednjačio s gotovo 4 milijarde kuna ostvarenih radova, dok su se iza njega našle Istarske, Splitsko-dalmatinska i Primorsko -goranska županija s nešto više od 2 milijarde kuna ostvarenih radova. Koprivničko-križevačka županija ostvarila je najmanju vrijednost građevinskih radova u 2020. godini s 354 milijuna kuna.

Detaljniji prikaz Godišnjeg izvještaja o građevinskim radovima u Republici Hrvatskoj možete pronaći na stranicama Državnog zavoda za statistiku.

Godišnji izvještaj o građevinskim radovima u Republici Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap