Pretraga

Inflacija blokirala tržište nekretninama, ECB očekuje slom i kaotični pad cijena stambenih kvadrata

A- A+

Inflacija u eurozoni ostavlja sve dublji trag u građevinskom sektoru. Kamatne stope na hipotekarne kredite rastu čime kupovina stambenih kvadrata postaje nedostupna građanima, te posredno loša investicija za građevinare. Europska središnja banka predviđa da se može očekivati drastičan pad cijena.

stambena četvrt EU

stambena četvrt EU | foto: Freepik

Europska središnja banka (ESB) upravo je izdala upozorenje da se može očekivati “kaotičan” pad cijena stambenih kvadrata. Situacija je to koja za uzrok ima u činjenicu da su kamate na stambene kredite, na račun inflacije, odletjele u nebo, te je tako stanogradnja u eurozoni gotovo preko noći od najunosnije investicije postala neželjeni poslovni pothvat. Naime, od srpnja 2022. godine ESB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa na kredite čime oni postaju nedostupni građanima obzirom da rast plaća taj rast ne može pratiti.

-Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima, upozorava ESB.

Izdvojeni članak

Njemačka treba 400 tisuća novih stanova godišnje, ali nema ih tko graditi

Riječ je o jednom od najvećih rizika koji prijeti financijskoj stabilnosti eurozone istaknutih u aktualnoj ESB-ovoj analizi. Također, uz bok prijetećem nekontroliranom padu cijena kvadrata u stanogradnju kao prevladavajući rizici na financijskom tržištu istaknuti su veliki troškovi zaduživanja i sporiji gospodarski rast koji štete tvrtkama i kućanstvima.

Spomenuti kaotični pad cijena i veliki obrat po pitanju cijena nekretnina, prema podatcima ESB-a najviše bi mogao pogoditi zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom. Iako iz ESB nije istaknuto o kojim je zemljama riječ, pretpostavka je da se ova prognoza u prvom redu odnosi na Portugal, Španjolsku i baltičke zemlje koje imaju kod ESB-a registriran najveći udio takvih kreditnih zaduženja.

ESB je također upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

Prognoze o kretanju cijena nekretina u Hrvatskoj kroz 2023. godine pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap