Pretraga

Nesvakidašnji otok: Na 2.000 kvadrata živi 1.000 ljudi, a ima i javnu kuću

A- A+

Nešto veći od stijene, nalazi se dva sata vožnje brodom od najbliže obale. Otok Migingo ima potpuno golo područje, oživljeno s pet otrcanih stabala. Nedostatak prostora u potpunosti nadomještaju kolibe od drveta i metala između kojih se proteže svojevrsna široka glavna ulica sela. Ovdje prema neslužbenim podatcima živi približno 1.000 osoba koje ne žele otići nigdje drugdje.

Otok Migingo

Otok Migingo | screenshot: AFP

Otok Migingo, neobičan primjer urbanog jezera nastanjuje približno 1.000 ljudi čije su kuće stiješnjene na približno 2.000 kvadrata. To su uglavnom ribari koji love i prodaju dragocjenog nilskog grgeča, a koji istovremeno simbolizira veliki resurs i prokletstvo Viktorijinog jezera.

Izdvojeni članak

Video: Ovo je ‘hotel’ koji ne prima goste, a njegova izgradnja koštala je više od 700 tisuća eura

Boraveći na otoku – čiji teritorij također osporavaju Uganda i Kenija – tisuću sretnih stanovnika Miginga štede na gorivu i žive uglavnom na radnom mjestu. Muškarci svakodnevno izlaze na pučinu s kanuima, a žene se bave svakodnevnicom u zgusnutom otočnom selu.

Otok Migingo nije ni postojao sve do ranih 1990-ih, kada su se vode Viktorijinog jezera počele povlačiti i prvi put otkrile izdanak. Polako se pojavio kao jedan od tri atola koji strše jedan pored drugog, s otokom Usingo teritorijem Tanzanije i otokom Pyramid unutar granica Kenije.

Iako je ugandski ribar Joseph Nsubuga i dalje najraniji doseljenik zabilježen, tvrdio je da je na otoku već postojala napuštena kuća kada se preselio u Migingo 2004. godine. Nsubuga je rekao da putovanje do kenijskog kopna iz Miginga traje dva sata gliserom, dok je Uganda udaljena šest sati. Kuće se doslovno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih nastambi, na otoku se nalaze četiri kafića, javna kuća i ljekarna.

Zanimljivo, odmah do Miginga nalazi se veći otok Usingo, koji je praktički nenaseljen. Stanovnici Miginga ne žele tamo živjeti jer ga navodno posjećuje demon, ali često ga napadaju i pirati koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svijetu, piše theguardian.com.

Doznajte ovdje sve o napuštenom hotelu svjetskog glasa koji su upropastili brzi auti i klimatske promjene.

Copy link
Powered by Social Snap