Pretraga

Novogradnja u Zadru rasprodana prije nego što je dovršena: Uvođenje eura olakšava posao

A- A+

Zadar je jedan od hrvatskih gradova koji ima veliki potencijal za širenje, a posljednjih nekoliko godina se to i iskorištava – novogradnje ima na svakom koraku. Uvođenjem eura, Hrvatska je postala još privlačnija stranim investitorima i kupcima nekretnina iz Europske unije, ali prema predviđanjima ekonomskih stručnjaka, ne bi trebalo doći do porasta cijena.

Zadar

Zadar | foto: Pixaby

Zadar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova u kojima se novi stanovi i kuće grade na svakom koraku, ali ni to nije dovoljno da zadovolji potražnju – novogradnje su rasprodane prije nego što su dovršene. Nikica Begonja, predsjednik strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju, rekao je za HRT kako je potražnja puno jača nego ponuda i da je trend za sada dobar. Rekao je da je teško prognozirati hoće li trend ostati.

Naglasio je kako će poslovanju doprinijeti ne samo uvođenje eura, nego i ulazak u šengensku zonu. Kako je objasnio, ljudi će dobiti jednu psihološku sigurnost – pogotovo investitori iz inozemstva, kako za ulaganje, tako i za kupnju nekretnina. Situaciju je komentirao i Zoran Marasović, agent za nekretnine. Rekao je kako će uvođenje eura olakšati posao svima koji prodaju ili kupuju nekretnine.

Izdvojeni članak

Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije vrijedan 486 milijuna kuna

Istaknuo je kako će doći do velike razlike, zato što su do sada kupci nekretnina iz Europske unije, kada bi plaćali iz EU-a na račun prodavatelja, prema zakonu morali plaćati u kunama – tu je bila konverzija, pa se to moralo dogovarati. Rekao je i kako su neki trendovi u našoj regiji, koje ekonomski stručnjaci predviđaju, ti da cijene ne bi trebale ići gore i da nas opet očekuje neka određena kriza. Primijetio je i da su banke počele ponovno lagano dizati kamate.

U posljednjih godinu dana, stambeni četvorni metar je značajno poskupio – od 10 do 15 posto, ovisno o lokaciji. U zadnjem kvartalu 2022. godine, puno više nekretnina se kupovalo gotovinom, a upravo je Zadar grad u kojem ostvaren najveći broj kupoprodajnih transakcija.

Copy link
Powered by Social Snap