Pretraga

Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije vrijedan 486 milijuna kuna

A- A+

Trenutno najveći infrastrukturni projekt Zadarske županije je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Cijeli projekt vrijedi 486 milijuna kuna od čega 90 posto sufinancira EU. Ostalih 10 posto sufinanciraju Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

Donje Biljane | Screenshot/GoogleKarte

Radove na projektiranju i izgradnji zadarskog Centra za gospodarenje otpadom izvodi slovenski konzorcij Riko d.o.o. s kojim je ugovor tvrtka Eko potpisala 2019. godine. Planirani rok izgradnje Centra je prosinac 2022. godine, a početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije. Radovi na gradilištu odvijaju se svakodnevno punim intenzitetom, a i djelatnici tvrtke Eko, kojih je u ovom trenutku ukupno 14, preselili su se iz sjedišta tvrtke u Zadru i trenutno su smješteni u kontejnerima na gradilištu u Biljanima Donjim, pišu iz Slobodne Dalmacije.

Izdvojeni članak

Još jedan grad na Jadranu, uz Dubrovnik, imat će žičaru

 

– Početkom rujna preselili smo urede iz Zadra u Biljane Donje. Upravna zgrada u visokom je stupnju izgradnje, pa se nadamo da ćemo u svoje prave urede useliti za nekoliko mjeseci, kaže Ljiljana Jurjević iz tvrtke Eko za Slobodnu Dalmaciju.

No prema riječima Jurjevića, problem bi mogla biti struja koje još nema pošto se još uvijek nije počela graditi trafostanica u Poličniku. Djelatnici Eka su u strahu da će sve kasniti pošto je tek izabran izvođač radova.

Izdvojeni članak

Gradilište u Dalmaciji inspektori zabranili: Jedan sud ih podržava, a drugi negira

Krajnji cilj ovog velikog ulaganja je uspostavljanje jednog cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom u cijeloj županiji i dijelu susjedne Ličko-senjske.

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja, te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući: komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Jedan dio opasnog otpada će se izdvojiti u privremeno skladištiti.

Izdvojeni članak

Zadarska županija ima duplo više završenih zgrada od Zagreba u 2020. godini, ali Zagreb je dobio 100.000 kvadrata prostora više

Predviđena je i mehaničko biološka obrada miješanog komunalnog otpada, što je najsigurnija alternativa postojećim odlagalištima. Ukupni kapacitet je 88.000 tona u jednoj godini.

Copy link
Powered by Social Snap