Pretraga

Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije vrijedan 486 milijuna kuna

A- A+

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje trenutno je najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije. Projekt je vrijedan 486 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

Donje Biljane | Screenshot/GoogleKarte

Radove na projektiranju i izgradnji zadarskog Centra za gospodarenje otpadom izvodi slovenski konzorcij Riko d.o.o. s kojim je ugovor tvrtka Eko potpisala 2019. godine. Planirani rok izgradnje Centra je prosinac 2022. godine, a početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije. Radovi na gradilištu odvijaju se svakodnevno punim intenzitetom, a i djelatnici tvrtke Eko, kojih je u ovom trenutku ukupno 14, preselili su se iz sjedišta tvrtke u Zadru i trenutno su smješteni u kontejnerima na gradilištu u Biljanima Donjim, pišu iz Slobodne Dalmacije.

Izdvojeni članak

Još jedan grad na Jadranu, uz Dubrovnik, imat će žičaru

 

– Početkom rujna preselili smo urede iz Zadra u Biljane Donje. Upravna zgrada u visokom je stupnju izgradnje, pa se nadamo da ćemo u svoje prave urede useliti za nekoliko mjeseci, kaže Ljiljana Jurjević iz tvrtke Eko za Slobodnu Dalmaciju.

Međutim, dodaje Jurjević, problem će biti struja koja još nije na vidiku. Trafostanica se trebala već početi graditi u Poličniku, ali u ovom trenutku tek je izabran izvođač radova, pa se djelatnici Eka boje kako će sve to kasniti, odnosno da će Centar biti dovršen prije nego HEP sagradi trafostanicu. Ipak, za nadati se, kaže Jurjević, da će HEP prepoznati važnost puštanja u pogon Centra u Biljanima i da će trafostanica ipak biti gotova u trenutku kada Centar bude pušten u probni rad.

Izdvojeni članak

Gradilište u Dalmaciji inspektori zabranili: Jedan sud ih podržava, a drugi negira

Ciljevi i očekivani rezultati ovog projekta su uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja, te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući: komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada, izdvojene iz komunalnog otpada, a koje su neizbježni produkt života i rada ljudi, u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada.

Izdvojeni članak

Zadarska županija ima duplo više završenih zgrada od Zagreba u 2020. godini, ali Zagreb je dobio 100.000 kvadrata prostora više

Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada. Ukupni kapacitet je oko 88.000 tona godišnje. Osim samog Centra, u sklopu projekta izgrađene su i tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu, a u tijeku je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme za CGO Biljane Donje i pretovarne stanice procijenjene vrijednosti 47,8 milijuna kuna(bez PDV-a).

Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije vrijedan 486 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap