Pretraga

Gradilište u Dalmaciji inspektori zabranili: Jedan sud ih podržava, a drugi negira

A- A+

Sedam kilometara jugoistočno od Dubrovnika nalazi se naselje Mlini u kojemu je sporno gradilište. Građevinski radovi su prijavljeni Državnom inspektoratu zbog obavljanja radova bez valjanih građevinskih dozvola. Pošto se radi o povećoj građevini, radovi su prijavljeni zbog iskorištavanja Zakona o jednostavnoj gradnji. Sve je komentirao odvjetnik investitora građevinskih radova.

Mlini, Dubrovačko-neretvanska | Screenshot/GoogleKarte

U prijavi Državnom inspektoratu za hitno postupanje ukazuje se na ‘bespravno izvođenje građevinskih radova u Mlinima na parcelama, po novoj izmjeri čest.zem.721 ili po staroj izmjeri čest.zgr.29 i čest.zgr. 30 KO Zavrelje koji su unatoč prethodnoj zabrani ponovno aktivirani 25.listopada ove godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Inače, nije ovo prvi put da je gradnja u Mlinima prijavljena Državnom inspektoratu. Prvi put građevina je postala predmet inspekcijskog postupanja 2019. godine. Tada je Državna inspekcija utvrdila da je investitor iz Mlina započeo s rekonstrukcijom postojeće građevine stambene namjene koja je izgrađena prije 1968. godine, a temeljem Glavnog projekta i gradilište je prijavljeno. Međutim, sa sjeverne strane te građevine, u razini suterena, investitor je započeo s dogradnjom tako što je izbetonirao temelje, vanjske konstruktivne zidove, stupove i grede suterena na površini od 36,4 metra četvorna. Potom se posvetio iskopu materijala u suterenu, upravo za tu dogradnju.

Izdvojeni članak

Velika turistička kompanija ulaže 44,3 milijuna eura u rekonstrukciju svojih hotela na Jadranu

Investitor A.K. zaboravio je ishoditi izmjenu građevinske dozvole što mu je bila dužnost pri pristupu rekonstrukcije postojeće građevinske dozvole.

Odvjetnik Dino Hadžiomerović koji zastupa investitora povodom upita Slobodne Dalmacije dostavio je presudu Upravnoga suda u Splitu od 2. listopada 2020. g. te Rješenje Općinskoga suda u Dubrovniku od 19. lipnja 2020. godine.

Izdvojeni članak

Zbog odličnih rezultata ove godine, Adris grupa planira daljnje ulaganje u zagrebačke i splitske hotele

– Iz ovih je isprava vidljivo da je gradnja koju spominjete bila predmetom odlučivanja dvaju sudova u tri odvojena postupka te da su svi ti postupci završili povoljno za moju stranku. Prema tome, u upravnom sporu pred Upravnim sudom u Splitu je poništeno Rješenje građevinskog inspektora. Susjedi su pokušali ishoditi zabranu izvođenja radova te je pokrenut i postupak osiguranja dokaza pred istim sudom. Sud je proveo postupak osiguranja dokaza te odbio prijedlog za donošenje mjere osiguranja zabranom izvođenja radova. Slijedom navedenoga jasno je da se svi radovi izvode zakonito, tvrdi odvjetnik Hadžiomerović.

Što se tiče navoda o zabrani gradnje iz 2019. godine, kaže kako njegov klijent prvi put čuje da je takva zabrana uopće postojala.

Izdvojeni članak

Valamar Hoteli ulažu 223 milijuna kuna na Hvaru, gradit će se eko ljetovalište

– Riječ je o najobičnijoj izmišljotini. Nije točno da je moj klijent prekoračio gabarite izgradnje jer to nije moguće. Riječ je o rekonstrukciji vrlo stare zgrade gdje ne postoji nikakvo okolno zemljište na koje bi se zgrada uopće mogla proširiti. Stoga je takav navod ne samo lažan, nego i fizički nemoguć – uvjerava nas Hadžiomerović i prilaže ispravu koju je Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko – neretvanske županije izdao 26. travnja 2021.. Riječ je o obavijesti o Prijavi početka radova, koja je, sukladno Zakonu, dostavljena svim nadležnim službama, pa tako i građevinskoj inspekciji, rekao je odvjetnik.

Copy link
Powered by Social Snap