Pretraga

Obrađeno više od pola pristiglih zahtjeva za APN: Odobreno 2.885 zahtjeva

A- A+

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina je objavila kako je do sada obrađeno 3.000 od zaprimljenih 5.560 zahtjeva za subvencionirane kredite. Također, poznato je i kako je odobreno 2.885 zahtjeva, 104 je na dopuni, pet je odbijeno i šest podnositelja zahtjeva je odustalo.

Subvencioniranje stambenog kredita

APN | foto: Unsplash

Prema obrađenim zahtjevima za APN, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, dok je prosječan rok otplate 23 godine. S druge strane, prosječna dob korisnika ovog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura, od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura.

Povećao se broj obrađenih zahtjeva

Kao što smo već pisali ovdje, 28. travnja su završile prijave za ovogodišnji APN, a tada je bilo obrađeno 2.082 zahtjeva, a odobrena su bila 1.993 zahtjeva. Za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisani su ugovori s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Podsjećamo kako se subvencioniranje kredita odobrava za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako dijete.

Izdvojeni članak

Bačić o budućnosti subvencija APN-a: ‘Za konačnu odluku treba pričekati stambenu strategiju’

Svoj dom osiguralo 33.000 obitelji

Ovom je mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 33.000 mladih obitelji. U tim je obiteljima rođeno više od 7.800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Ova godina bi, prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, trebala biti posljednja godina primjene subvencija na stambene kredite. Ipak, resorni ministar Branko Bačić je u ožujku rekao kako ova godina ne mora biti posljednja, ali i kako za konačnu odluku treba pričekati stambenu strategiju koja bi trebala biti donesena do kraja godine. Više možete pročitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap