Pretraga

Bačić o budućnosti subvencija APN-a: ‘Za konačnu odluku treba pričekati stambenu strategiju’

A- A+

Resorni ministar Branko Bačić komentirao je novi, po svemu sudeći posljednji krug subvencioniranja stambenih kredita putem APN-a. Istaknuo je kako je taj model stambene politike najtraženiji te da ne utječe na cijene nekretnina u mjeri koju navode kritičari. Osvrnuo se i na budućnost subvencioniranja, ustvrdivši kako će sve biti jasnije s donošenjem stambene strategije do kraja ove godine.

Branko Bačić | screenshot YouTube

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić u Intervjuu tjedna Media servisa ponovno se osvrnuo na subvencioniranje stambenih kredita putem APN-a. Podsjetimo, subvencionirane kredite mladi koji zadovoljavaju uvjete ove godine mogu prijaviti u 12 banaka. Zahtjeve za kredite će banke predavati APN-u od 20. ožujka, o čemu možete čitati ovdje, a alocirano je oko 9,3 milijuna eura.

Ministar u razgovoru s novinarkom Andrejom Marić nije otkrio koliko se ljudi prijavilo, ali je zato podsjetio da je ovaj model donio u svom prvom ministarskom mandatu 2011. godine. Istaknuo je kako su u to vrijeme uvjeti na tržištu bili potpuno drugačiji.

Izdvojeni članak

APN ima ponude 12 banaka za subvencionirane stambene kredite: Evo gdje je najniža kamatna stopa

– Bilo je 15.000 neprodanih stanova. Dakle, bila je puno veća ponuda od potražnje, ali je tada taj zakon bio namijenjen pomoći mladim ljudima i osnaživanju sektora. Stanovi bi bili prodani i pokrenuo bi se novi val stanogradnje u Hrvatskoj, otkrio je Bačić inicijalni plan.

Vrlo popularan model

U takvoj situaciji, mlade obitelji bi profitirale. No, Zakon o subvencioniranju stambenih kredita tad je stavljen izvan snage te je reaktiviran 2016. godine, točno u vrijeme kad su cijene nekretnina na domaćem tržištu počele rasti. Usprkos tome, kaže Bačić, interes za subvencioniranim kreditima puno je veći nego za drugim državnim modelima stambenog zbrinjavanja.

– Prema tom modelu je prodano 28.000 stanova. Za usporedbu ću navesti društveno-poticanu stanogradnju, čuveni POS, također jedan model koji se već 22. godinu provodi. U njemu je svega 8.000 stanova prodano. Nije to malo, ali je u usporedbi s ovim modelom koji je pet puta kraći i gdje je prodano 28.000 stanova, jasno da je APN iznimno primamljiv za mlade ljude, ustvrdio je ministar.

Budućnost subvencija APN-a

Ova godina bi, prema spomenutom zakonu, trebala biti posljednja godina primjene subvencija na stambene kredite. Bačić je poručio da to ne znači da će subvencije putem APN-a biti ukinute. No, za konačnu odluku treba pričekati stambenu strategiju koja bi trebala biti donesena ove godine.

U njoj bi trebalo biti mjesta za nove modele i pristupe realizaciji stambene politike, ali i za odgovor na kritike struke i trgovaca nekretninama da je APN jedan od razloga podizanja cijena nekretnina. Ministar je u intervjuu dao do znanja da se s time ne slaže te izdvojio nekoliko faktora koji, po njemu, daleko više utječu na skok cijena po četvornom metru u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

DZS objavio prosječne cijene prodanih stanova u 2022: Pogledajte koliko je koštao metar kvadratni

– Prije svega, imamo iskustva drugih država koje su ušle u europodručje i u mnogima od njih, gotovo svima, su automatski u trenutku ulaska porasle cijene nekretnina, i stanova i zemljišta, do čak 70, 80 posto u promatranom razdoblju od sedam-osam godina. Dakle, nije to naš ekskluzivitet. To se dogodilo i u drugim državama. Druga stvar, prema posljednjim podacima, trećina svih kupljenih stanova i nekretnina u Hrvatskoj je od strane stranih državljana, koji samim time podižu cijenu. Treća stvar, u ovom trenutku je u Hrvatskoj puno veća potražnja od ponude, što dodatno povećava cijenu, ustvrdio je Bačić i zaključio da APN blago povećava cijene samo zbog toga što se aktivira jednom godišnje pa potražnja skoči.

Copy link
Powered by Social Snap