Pretraga

SDP predstavio politiku stanogradnje: Po uzoru na Beč, godišnje bi gradili 15 tisuća stanova

A- A+

SDP je jučer u Varaždinu predstavio svoju politiku stanogradnje za sljedećih deset ili dvadeset godina. Iznijeli su primjer Beča prema kojem bi se godišnje moglo graditi 15 tisuća stanova. Cilj je mladima osigurati povoljniji najam, izgraditi posebne stanove za starije i one koji spadaju u socijalnu kategoriju, kao i za potrebe deficitarnih zanimanja.

Varaždin

Vraždin | foto: Grad Varaždin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je važnost ovakve politike jer su cijene stanova u zadnjih osam godina u Hrvatskoj porasle za 60 posto. Iznesen je podatak kako je samo prošle godine inflacija stanova iznosila 18 posto i naglašeno kako bi se ovakvom politikom moglo izgraditi tisuće stanova, piše Index.hr.

Grbin je istaknuo kako su cijene stanova porasle jer apartmane na moru kupuju stranci, a dodao je i kako je cijene ‘nabildao’ APN-ov kredit. U svojoj politici navodi kako treba zadržati modele kao što je POS koji je počeo prije 20 godina za vrijeme SDP-ove vlade. Objasnio je kako treba napraviti niz programa koji se odnose na stanove namijenjene isključivo najmu, ali i stanove namijenjene stanovanju uz plaćanje najma do pet godina nakon čega bi stanari imali mogućnost otkupiti ih.

Izdvojeni članak

Jaka demografska mjera u Slavonskom Brodu: Grade se novi stanovi za mlade obitelji

Posebni stanovi za posebne kategorije

SDP-ova politika osvrće se i na posebne stanove koji se grade za potrebe deficitarnih zanimanja, za potrebe starijih osoba kojima je nužan smještaj po posebnim uvjetima, kao i za socijalnu kategoriju. Grbin je istaknuo kako je ovo politika po uzoru na Beč prema kojoj bi mogli godišnje graditi 15 tisuća stanova.

– Po ovom programu koji SDP predlaže, mi bismo mogli godišnje graditi 15 tisuća stanova, ali ovo nije politika koja će promijeniti stvari preko noći. Ovo je politika po uzoru na grad Beč koji je s njom počeo prije stotinu godina, ovo je politika koja mora biti tu za generacije rekao je Grbin.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, kazao je kako Grad ove godine kreće u izgradnju stanova za mlade, istaknuvši kako za to imaju tvrtku Gradski stanovi. Cilj je mladim obiteljima ponuditi stan za 200-tinjak eura mjesečno. Dodao je kako je tvrtka fiskalno ‘dobro potkožena’ i kako mogu krenuti u realizaciju ovog projekta čim prođe gradski proračun.

Izdvojeni članak

Ovo je najskuplji grad za život u 2022: Cijene najma stanova su 417 posto više nego u Zagrebu

Podsjećamo kako je Slavonski Brod, s ciljem poboljšanja demografske slike grada, krenuo u izgradnju stambenih zgrada namijenjenim mladim obiteljima. U ožujku prošle godine, potpisali su ugovor o izgradnji dvije nove stambene zgrade (G i H) namijenjene mladim obiteljima, a nedugo nakon toga uslijedio je i početak radova.

Mlade obitelji plaćaju mjesečni najam, a nakon deset godina stan mogu otkupiti od Grada pri čemu im se sve do tada uplaćene mjesečne najamnine uračunavaju u otkupnu cijenu stana. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap