Pretraga

Stanogradnja u Njemačkoj u padu, gotovo 12% manje izdanih građevinskih dozvola

A- A+

Kraj godine u Njemačkoj obilježen je poraznim brojkama kada je u pitanju stanogradnja. Planovi o gradnji 400.000 stanova godišnje u 2023. nisu ostvareni, a kako se čini to se neće dogoditi ni u 2024. godini. Uz pauziranje aktualnih građevinski projekata, izdaje se sve manje građevinskih dozvola za naredno razdoblje.

Frankfurt

Frankfurt | foto: Freepik

U Njemačkoj je u listopadu ove godine odobrena gradnja 22.500 stambenih jedinica, gotovo 12 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Negativni je to trend o kojemu izvještava statistički ured Destatis. Naime, unatoč velikoj potražnji za stambenim prostorom u Njemačkoj, broj izdanih građevinskih dozvola već se mjesecima smanjuje zbog skupih građevinskih materijala i naglog rasta kamatnih stopa.

U prvih 10 mjeseci 2023. godine izdane su građevinske dozvole za tek 218.100 novih stambenih jedinica, što je 26,7 posto manje nego lani. Iz Destatisa navode kako ove brojke uključuju građevinske dozvole za stanove u novim zgradama i za nove stanove u postojećim zgradama.

Izdvojeni članak

Otkazi na baušteli u Njemačkoj: 2024. nestaje više od 30.000 radnih mjesta

Također, valja spomenuti, kroz 10 mjeseci prema razdjelima izdano je građevinskih dozvola za ukupno 179.800 stanova u novogradnji, što je 29,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Sve ovo ukazuje kako planovi o gradnji 400.000 stanova godišnje u 2023. nisu ostvareni, te da se to vjerojatno neće dogoditi ni u 2024. godini.

Podsjetimo, novogradnja je u Njemačkoj tijekom prve polovine godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje dvije godine, a potražnja za novim građevinskim dozvolama se spustila za 27 posto tijekom prvih pet mjeseci. Cijene stanova također su pale u prvom tromjesečju, najviše otkako je njemački ured za statistiku počeo voditi podatke, za 6.8 posto u odnosu na godinu ranije.

Doznajte ovdje što je pozadini pada građevinskog sektora u Njemačkoj.

Copy link
Powered by Social Snap