Pretraga

Otkazi na baušteli u Njemačkoj: 2024. nestaje više od 30.000 radnih mjesta

A- A+

Sektor građevine u Njemačkoj kroz cijelu 2023. bilježi pad u svim segmentima, od drastičnog smanjenja broja izgrađenih nekretnina do bitno oslabljene kupoprodaje. Ova situacija sada je dovela i do crnog scenarija kojega su se svi pribojavali – otkaza na gradilištima. Iz Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije najavili su ulazak u 2024. godinu s značajnim i progresivnim padom broja zaposlenih u građevini.

Ilustracija | foto: Unsplash

Tradicija odlaska hrvatskih majstora iz sektora građevina na bauštelu u Njemačku, čini se, ostaje bez vjetra z leđa. Građevinski sektor u ovoj zemlji propada iz mjeseca u mjesec, a upravo su stigle i crne prognoze iz Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije (ZDB) koje kažu kako se u narednoj godini očekuje smanjenje broja radnika na gradilištima.

Izdvojeni članak

Njemačka treba 400 tisuća novih stanova godišnje, ali nema ih tko graditi

– Za 2024. očekujemo značajan pad od oko 30.000 radnih mjesta s daljnjim potencijalom pada, rekao je predsjednik Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije (ZDB) Wolfgang Schubert-Raab, te dodaje kako u pozadini ove priče stoji veliki pad kupoprodaje nekretnina.

– Stambena izgradnja pada realno za jedanaest posto ove godine i nastavit će pad u 2024. s minus 13 posto, rekao je Schubert-Raab, izvještava Fenix-magazin.

U posljednjem desetljeću otvoreno je 220.000 novih radnih mjesta u građevinarstvu. Krajem 2023. očekuje se pad broja zaposlenih. Razlog je, kažu u ZDB-u, veliki pad narudžbi u stanogradnji, gdje rastuće kamate odbijaju investitore i privatne graditelje.

Građevinska industrija ove godine očekuje prodaju od 162,5 milijardi eura, za koju se očekuje da će sljedeće godine pasti na 154 milijarde eura. Što odgovara minusu od 5,3 posto u 2023. i minusu od 3,0 posto u 2024. godini.

– Pad prema dolje se nastavlja. Na temelju trenutačnih uvjeta ulaganja, očekujemo da će do 2024. godine biti dovršeno samo 235.000 stambenih jedinica, zaključuje Schubert-Raab.

Podsjetimo, prema projekcijama na početku godinu, Njemačka je imala potrebu za gradnjom 400.000 novih stanova godišnje. No, ove godine očekuje se izgradnja samo 271.000 stambenih jedinica.

Doznajte ovdje detalje o progresivnom padu sektora građevine u Njemačkoj.

Copy link
Powered by Social Snap