Pretraga

Što kada u zgradi dođe do provale u gradski stan? U Zagrebu se s ovim problemom bore – rešetkama

A- A+

‘Ja moram probati, ako mi prođe, prođe, ako ne, onda ću otići’, govorila je žena koja se prisilno uselila u gradski stan jedne zgrade na istočnom dijelu Zagreba. Točnu lokaciju u ovom tekstu nećemo otkrivati kako bi zaštitili stanare od mogućih novih provala, ali i kako ne bi imali problema s bivšim provalnicima, jer ovo nije prvi put da netko u taj gradski stan provaljuje.

Piše: Ramona Ščuric

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

– Bilo je više pokušaja. Prvi pokušaj je bio u šestom mjesecu 2022. godine. Policiju sam zvala u više navrata i kod samih pokušaja provale, ali i kada se nama dogodila provala, priča nam zamjenica predstavnika stanara zgrade koja živi na istom katu gdje se nalazi gradski stan.

‘Provalnici su ostali u stanu, a policija otišla’

U travnju ove godine u gradski se stan provaljivalo nekoliko puta, a u većini slučajeva predstavnica stanara je u to vrijeme bila u svom stanu.

– Kad sam nazvala policiju, a da je u tijeku bilo obijanje vrata, došli su nakon 15-20 min. Do tada su provalnici već bili u stanu, tako da je policija napravila zapisnik i to je sve. Provalnici su ostali u stanu, a policija otišla, govori zamjenica predstavnika stanara.

Po tom pitanju javili smo se i Policijskoj upravi zagrebačkoj koja nam je otkrila kako su na istoj adresi imali provalu ne u jedan, već u dva gradska stana.

– U jedan stan bespravno je uselila ženska osoba s djetetom, dok je na isti način u drugi gradski stan bespravno uselila, također ženska osoba s djetetom, a koje su obiteljski povezane. Motiv ulaska obje osobe je loše imovno stanje, potvrdili su nam iz PU zagrebačke.

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

U praznim gradskim stanovima uglavnom nema struje ni vode

Kako nam kaže zamjenica predstavnika stanara, policija joj je objasnila da oni ne mogu fizički izbaciti nepoznate osobe iz stana. Policija je tako otišla s mjesta događaja, a stanari su dobili nove, ‘ilegalne’ susjede.

– Razgovarala sam sa ženom koja je bila zatečena u jednom stanu, iako su noć prije provale u stanu zatečene sasvim druge osobe. Žena mi je ispričala da se navodno posvađala s majkom pa da je odlučila doći ovdje živjeti. Istaknula je da nije prva koja je to napravila, kaže zamjenica predstavnika stanara.

Na pitanje kako planira živjeti u gradskom stanu u kojemu nema struje ni plina nije odgovorila. Ali je rekla da će, ako ostane živjeti u stanu u koji je ušla, plaćati sve troškove stanovanja.

– Stanari su upućeni na samozaštitno ponašanje i upoznati su s mogućnošću da se u slučaju bilo kakve potrebe obrate i zatraže intervenciju policije. Nadalje, o svemu utvrđenom je izviješten i Hrvatski zavod za socijalnu skrb, a policijski službenici nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘Skidanje i povreda službenog pečata i znaka’, poručili su nam iz PU zagrebačke.

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

Grad je na teren izašao nakon dva dana jer ‘ne rade vikendom’

S obzirom na to da policija nije mogla poduzeti mjere na terenu, zamjenica predstavnika stanara obratila se Gradu Zagrebu.

– Grad je na prvom izlasku na uviđaj također napravio samo zapisnik. No, uz uzastopna zvanja Grada i pisanja molbi, uspjeli smo ostvariti suradnju kojom su na vrata gradskog stana stavili obavijest kako je ulazak u gradski stan koji im nije dodijeljen kazneno djelo te su stavili pečat. Ali, gledano s pravne strane, to je djelomično rješenje jer policija onda može uhititi osobu ako ju ulovi na djelu, a kada je stan već provaljen druge osobe mogu slobodno ušetati u njega, kao što se to dogodilo i sad, objašnjava nam zamjenica predstavnika stanara.

Iz Grada Zagreba potvrdili su nam da su zaprimili dojavu o ovom slučaju, ali da su na teren izašli dva dana kasnije jer je – bio vikend.

– S obzirom na to da je elektronička pošta od strane predstavnika stanara zaprimljena u subotu, odmah u ponedjeljak 17. travnja izvršen je očevid na terenu zajedno sa zamjenicom predstavnika suvlasnika, kojom prilikom nitko nije zatečen u stanu. Očevid je ponovljen 18. travnja kada u stanu ponovno nitko nije zatečen, nakon čega je djelatnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanje, radi osiguranja, zapečatio stan službenim pečatom Grada Zagreba i stavio obavijest na ulazna vrata, priopćili su nam iz Grada.

Stavljeni službeni pečat do danas nije povrijeđen, odnosno nije skinut s vrata gradskog stana, ali stanari se ipak ne osjećaju sigurno. Stoga su od Grada tražili dozvolu za još jednu zaštitnu mjeru – rešetke.

Iako je prvotni plan bio da se rešetke stave na hodnik tog kata, pojavio se drugi sigurnosni problem. Naime, hodnici u zgradama moraju biti prohodni, odnosno ne bi trebali imati nikakve zapreke poput rešetki kako bi se u slučaju požara ili potresa stanari mogli evakuirati.

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

Na sam vrata stana postavljene su rešetke s lokotom

Stanari zgrade na istoku Zagreba nisu odustali. Odlučili su staviti rešetke, ali ne na hodnik, već samo na vrata gradskog stana i tako su, barem za sada, riješili problem provaljivanja.

– Nitko od nas pa ni ja niti moje dijete se nismo osjećali sigurno do stavljanja rešetaka i odluke o kaznenom djelu. Prva susjeda se zbog straha nije htjela vratiti u stan sve dok su provalnici kružili oko naših vrata, a oni su dolazili i odlazili u skupinama i svaki put su to bili neki drugi ljudi. Dok se moje maloljetno dijete budilo po noći i gledalo panično ima li koga u našem stanu. Sada se ne budi, ali i dalje ima pitanja hoće li dolaziti provalnici i koliko smo mi sigurni. On je to sve vidio i proživio, a najviše ga muči pitanje zašto policija nije privela provalnike, govori nam zamjenica predstavnika stanara.

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

U 2022. Bilo je šest ovakvih slučajeva u Zagrebu

U ovom slučaju stanari te njihovi predstavnici bili su uporni što se tiče obraćanja institucijama, ali smatraju kako bi i policija i Grad Zagreb trebali imati brže i efikasnije mjere. Najviše im smeta što Grad Zagreb ‘ne radi’ preko vikenda, odnosno ne izlaze na teren kada se intervencija dogodi, nego tek kada im je ‘uredovno radno vrijeme’.

Na sastanku stanara dogovoreno je kako će se u budućnosti uložiti u nadzorne kamere kako bi se dodatno osigurali. Ali, kako je rekla i žena koja je prisilno uselila u gradski stan, ovo nije prvi, a ni posljednji ovakav slučaj.

– Što se tiče smetanja posjeda gradskih stanova, u 2022. je bilo šest takvih slučajeva. Nakon što Grad Zagreb identificira osobe koje su provalile u gradski stan, poziva ih se da vrate posjed te ako to ne učine pokreće se postupak radi smetanja posjeda pred nadležnim sudom, a osobe koje se zatečene u stanu evidentiraju se kao obveznici plaćanja naknade za korištenja stana i ostalih obveza s osnova korištenja električna energija, potrošnja vode, grijanje i ostaloga, navode iz Grada Zagreba.

gradski stanovi u Zagrebu

gradski stanovi u Zagrebu | foto:baustela.hr

Ako se netko prisilno useli u gradski stan, ondje može ostati i do pet godina

Ukratko – ako se netko prisilno useli u gradski stan, ondje može ostati i do pet godina koliko u prosjeku traje sudski postupak radi smetanja posjeda. Stanari zgrade na istoku grada uspjeli su riješiti svoju situaciju, ali što je s onima u čijim se zgradama već dulje vrijeme taj problem nije riješio?

– Voljela bih da se promjene neki Zakoni koji i samom Gradu onemogućavaju jednostavniji rad, jer recimo, kako su mi rekli, izgubili su pravo na zaštitare po takvim stanovima, a koji bi uvelike pomogli u ovakvim situacijama. Ispada da svi rade po Zakonu, a na kraju ispašta mali čovjek koji živi i radi pošteno, a nema sigurnosti ni i vlastitom domu, zaključila je zamjenica predstavnika stanara.

Copy link
Powered by Social Snap