Pretraga

Subvencioniranje stambenih kredita: ‘Za neke su bolje veće investicijske odgode’

A- A+

Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću iz Hrvatske udruge banaka, komentirajući pooštravanje uvjeta istih, kazao je kako mnogi građani imaju smanjena primanja ili su nažalost ostali bez posla te da su za njih ipak bolje veće investicijske odgode. Istovremeno je država u ovoj godini predvidjela 213 milijuna kuna za stare, i 50 milijuna kuna za nove subvencije kako bi se onima mlađima od 45 olakšala kupnja stana.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dodao je kako je država u ovoj godini predvidjela 213 milijuna kuna za stare, i 50 milijuna kuna za nove subvencije I Foto: Pexels

Nakon što su u prosincu 2020. godine u Saboru prihvaćene izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, produljen je rok provođenja te poticajne mjere za mlade sve do 2023. godine. Početkom ove godine tako je počeo i poziv bankama, za sad ih se javilo 14.

– Dobili smo povoljnije kamatne stope nego prijašnjih godina. Kada se evaluiraju sve ponude, popis banaka će biti javno objavljen i nakon toga ide javni poziv građanima i oni će se od 29. ožujka moći prijavljivati na novi krug subvencija u ovoj godini, kazao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, za HRT.

– Banke nude niže kamatne stope u odnosu na neke standardne kredite, ali i niz drugih pogodnosti kako bi ti troškovi na kraju bili minimalni za klijente. Ove godine kamatne stope se kreću od oko 2 posto i to je u odnosu na 2017. smanjenje od 1,5 posto unatoč pandemiji, dodao je Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću, Hrvatska udruga banaka.

On preporučuje da se provjeri na internetskoj stranici banke na koji način pripremiti dokumentaciju, te da su banke već prije krenule s digitalizacijom poslovanja, a da je pandemija to još dodatno ubrzala. Iz tog razloga klijent će većinu toga moći riješiti online, osim kad mora doći potpisati sam ugovor u poslovnicu.

Izdvojeni članak

APN zaprimio ponude banaka: Evo koje imaju najnižu kamatnu stopu

Pitanje kreditne sposobnosti

Iako su mnogi naišli na probleme kada je u pitanju procjena kreditne sposobnosti zbog trenutno neizvjesnih pandemijskih vremena, Maljković smatra kako je bolje da su neki odgodili zaduživanja.

– Mnogi građani imaju smanjena primanja ili su nažalost i ostali bez posla i za njih je bolje da takve, veće investicijske odgode, svi vjerujemo da će gospodarski oporavak doći što prije, kazao je.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dodao je kako je država u ovoj godini predvidjela 213 milijuna kuna za stare, i 50 milijuna kuna za nove subvencije.

Izdvojeni članak

Tri najveće greške pri kupnji nekretnine: Financijska blogerica otkrila jeste li spremni za prvi dom

Subvencioniranje stambenih kredita

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Na poziv će se i ovaj puta moći prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Copy link
Powered by Social Snap