Pretraga

Sutra ističe rok prijava za subvencionirane stambene kredite

A- A+

Sutra je zadnji dan za predaju dokumentacije za subvencionirane kredite za mlade obitelji u sklopu sedmog po redu poziva kojeg je APN raspisao još 21. ožujka. Do 19. travnja zaprimljeno je 4.484 zahtjeva, a prosječni iznos kredita iznosi 78.000 eura na rok otplate od 22 godine.

foto: Unsplash

Sutra je zadnji dan za predaju dokumentacije za subvencionirane stambene kredite za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 78.000,00 eura, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine. Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 402 eura odnosno 3.035 kuna, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura odnosno 1.020 kuna. EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,98 % godišnje.

Tko se sve može prijaviti?

Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura/m2 odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Posljednji službeni podatci APN-a govore da je od 21. ožujka do 19. travnja 2022. zaprimljeno 4.484 zahtjeva, od kojih je obrađeno 2.100, odobreno ih je 2.060, na dopuni ih je 36, tri su odbijena i jedan podnositelj je odustao.

Tko može dobiti najveće subvencije?

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Subvencija se produljuje i za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Copy link
Powered by Social Snap