Pretraga

Talijanska vila od iznimne umjetničke važnosti na dražbi s početnom cifrom od 353 milijuna eura

A- A+

U blizini prekrasnih i važnih rimskih građevina poput Coloseuma, Panteona i bazilike sv. Marije Velike, jednako prekrasna i važna, smjestila se i Villa Ludovisi. Izgrađena je u 16. stoljeću zaslugom rimskog kardinala Del Montea, a nakon Montea je sve do nedavno bila u rukama obitelji Ludovisi. Vlasništvo nad vilom su, nakon smrti Nicole Boncompagnija Ludovisija 2018. godine, osim njegove treće supruge Rite Jenrette Boncompagni Ludovisi, htjela i njegova djeca iz prvog braka. Sud je na koncu odlučio, povijesno važnu građevinu, u siječnju 2022. staviti na dražbu.

Vila Ludovisi | screenshot: YouTube

Početna cijena je 353 milijuna eura, a vrijednost vile procjenjuje se na 471 milijun eura. Sud navodi da će za obnovu biti potrebno oko 11 milijuna eura. Vila spada među najprestižnije arhitektonske i krajobrazne ljepote Rima.

Iako je bogata djelima velikih umjetnika poput Pomarancia i Michelangela te freskama Guercina, vila se posebno izdvaja po oslikanom stropu jednog drugog umjetnika. Rimski kardinal Del Monte je 1597. godine angažirao tada mladog slikara Caravaggia u želji da mu oslika strop u maloj sobi, koju je koristio kao alkemijsku radionicu.

Caravaggio je zatim, pokazat će se kasnije, oslikao svoj prvi i jedini mural na stropu širok 2, 75 metara, koji prikazuje mitološke likove Jupitera, Plutona i Neptuna.

Stropni mural koji prikazuje mitološke likove Jupitera, Plutona i Neptuna | screenshot: YouTube

Kontroverzni slikar

Caravaggio je bio osebujan lik. Njegov karakter u svojoj „Knjigi Slikara“ objavljenoj 1604. godine, opisuje i flamanski književnik Karel van Mander:

– On bi se nakon dvotjednog rada vucarao mjesec dana od bala do bala s mačem za pasom i slugom uz sebe, uvijek spreman za svađu ili tuču i veoma je teško bilo biti s njime u društvu.

Caravaggio je iza sebe ostavio brojna umjetnička djela, a “Pozivanje svetog Mateja” naslikano uljem na platnu za kapelu Contarelli, smatra se prvim djelom baroka.

“Pozivanje svetog Mateja” naslikano uljem na platnu za kapelu Contarelli | screenshot: YouTube

Nakon što je 1606. u dvoboju ubio mladića, kontroverzni slikar bježi iz Rima u Napulj, a umire u Toskani 1610. godine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Jedna od najpoznatijih modernih vila na svijetu

Obitelj Ludovisi

Allessandro Ludovisi 1621. postaje papa Grgur XV. Nedugo zatim, svog nećaka Ludovica Ludovisija imenuje novim kardinalom. Iste godine, mladi kardinal preuzima vilu od Del Montea. Dodatno ju proširuje te razvija park od 30 hektara.

Obitelj Ludovisi zatim obitava u vili sve do 2018. godine.

Vila je od 2010. godine bila otvorena za javnost, a sve u svrhu skupljanja novca za održavanje i restauriranje iste.

Rita Boncompagni Ludovisi se nada da će talijanska vlada na koncu kupiti vilu, kako bi mogla ostati u javnom vlasništvu. Kao povijesno mjesto zaštićeno od strane Ministarstva kulture, Italija može pokušati izjednačiti najvišu ponudu na aukciji.

U videozapisu ispod, prethodno spomenuta Rita Boncompagni Ludovisi uvodi vas u unutrašnje ljepote vile.

Talijanska vila od iznimne umjetničke važnosti na dražbi s početnom cifrom od 353 milijuna eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap