Pretraga

Taoci milijunske prevare: Kraj dugogodišnje agonije stanara koji napokon mogu useliti u vlastite stanove

A- A+

Vlasnici stanova u Sarajevo Toweru nakon dvije godine agonije i čekanja na useljavanje u vlastite domove napokon su dočekali pozitivnu odluku. Krajem kolovoza ili početkom rujna doći će trenutak u kojem će moći početi koristiti kupljene nekretnine.

sarajevo tower

Sarajevo Tower, ilustracija | foto: Pexels

Veliki stambeno-poslovni kompleks Sarajevo Tower izgrađene je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a iza projekta stoji investitor tvrtka Smart Invest.

Zatvaranjem svih otvorenih pitanja vlasnici stanova u Sarajevo Toweru nakon dugogodišnje agonije napokon su dobili informaciju kada će svoje nekretnine moći početi koristiti. Iza priče o gradnji velikog stambeno-poslovnog kompleksa u Sarajevu stoji tvrtka Smart Invest, koju prema nekim navodima podupire kapital iz Kuvajta i ANS Drive iz Bosne i Hercegovine.

Prema navodima investitora osigurana su nužna financijska sredstva i stručni kapaciteti koji omogućuju završetak projekta koji je trebao biti dovršen do sredine 2019. godine.

Taoci milijunske prevare

Priča o gradnji Sarajevo Towera zakuhala se krajem prošle godine kada su podizvođači radova, koji su svoje obveze obavili na vrijeme, još čekali odgovor banaka na pitanje aktiviranja bankarskih jamstava za dobro obavljanje ugovorenih radova. Podizvođači tada ističu da su taoci milijunske prevare zbog koje su njihove tvrtke, kao i budućnost više od 500 radnika, ugrožene.

Zbog svoje situacije obraćaju se i nadležnim institucijama s ciljem sprječavanja, kako navode, kriminalne namjere tvrtke Smart Invest i njenog direktora Elvedina Mahmutovića, prenosi Poslovni dnevnik. Njihova nastojanja dobila su odgovor, protiv Mahmutovića i Sedina Halilagića pokreće se sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu zbog preuzimanja 30.680 eura.

Izdvojeni članak

Stanari jednog od najelitnijih nebodera na svijetu zbrajaju milijunske štete

Navedeni novac dvojac je 2019. godine preuzeo od Elmedina Pinjića, direktora Europrofila, podizvođača radova Sarajevo Towera. Pinjić iste godine Federalnoj upravi policije podnosi kaznenu prijavu protiv Smart Investa, a zbog sumnje na počinjenje djela prevare u gospodarskom poslovanju.

Naime, Pinjić navodi da ga je dvojac Mahmutović-Halilagić ucijenio navodeći da im mora donijeti iznos od 200.000 KM, odnosno oko 100.000 eura, kako bi ga oni zaštitili i time mu omogućili neometani rad. Mahmutović je tvrtki Europrofil, podizvođaču radova na Sarajevo Toweru, ostao dužan gotovo 500.000 eura.

– Zbog jamstava koje su izdali podizvođači prosvjedovao je Mahmutović preko svoje tvrtke Smart Invest, kako bi sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist. Zato izgleda kao da radovi nisu počeli, a niti su obavljeni, dok objekt Sarajevo Tower stoji kao dokaz obavljenih radova, navode podizvođači 2020. godine.

U Sarajevo Toweru do kraja 2020. godine prodano je 420 od ukupno 494 stana.

Taoci milijunske prevare: Kraj dugogodišnje agonije stanara koji napokon mogu useliti u vlastite stanove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap