Pretraga

Upravni sud: Banožić je bio u sukobu interesa kada je sam sebi dodjelo luksuznu nekretninu u Zagrebu

A- A+

Odbijena je tužba ministra obrane Marija Banožića pred Upravnim sudom u Zagrebu. Njom je htio dokazati kako nije bio u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio veliki stan u središtu Zagreba za vrijeme dok je bio na čelu Ministarstva državne imovine.

mario banožić

Mario Banožić ilustracija stan | foto: Mario Banožić, Facebook; bauštela.hr

Kako piše Telegram, Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu Marija Banožića, kojom je pokušao dokazati da nije bio u sukobu interesa kada si je dodijelio trosobni stan od 90 kvadrata u centru Zagreba. Naime, po toj osnovi ga je  Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo u svibnju prošle godine novčanom kaznom od 7.000 kuna (930 eura).

Povjerenstvo je tada zaključilo da se Banožić morao izuzeti iz odlučivanja o vlastitom stambenom zbrinjavanju, iako je prema važećim propisima tada imao pravo dobiti državni stan. Potom je ministar podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu da odluku Povjerenstva ukine uz obrazloženje kako je samo iskoristio ono na što je imao pravo.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

Naime, pojasnio je kako je u to vrijeme imao pravo na stan od 60 kvadrata jer u njemu trebao boraviti sa suprugom i djecom, pa je, nakon što je dobio manji, od tek 32 kvadrata, zatražio veći. I dobio, odnosno, sam sebi odabrao i dodijelio stan u središtu Zagreba. No, sporno je bilo što je u razdoblju korištenja stana paralelno uzimao naknadu za odvojeni život.

Upravni sud je, jednako kao i prethodno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, utvrdio da je u to vrijeme Banožić na raspolaganju imao dva državna stana – jedan od 53 kvadrata i jedan od 73 kvadrata koji su bili dostatni za njegove potrebe, te da je zlorabio svoju poziciju kako bi uselio u veću nekretninu. Na ovu presudu Banožić se može žaliti Visokom upravnom sudu RH, te je upravo najavio kako će to i učiniti.

Sve o postupku porotiv Banožića pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap