Pretraga

Zagrepčani ostaju bez domova? Nasljednica nasljednice traži povrat konfisciranih stanova

A- A+

Nakon što su stanari devet stanova u Ulici Šandora Breščenskog otkupili od Grada Zagreba ili kupili svoje stanove od drugih otkupljivača, pojavila se nasljednica koja je tražila povrat konfiscirane imovine svog supruga. No, u međuvremenu je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju sa suprugom bivšeg Bandićeva savjetnika za upravljanje imovinom. Ona sada sudskim putem traži povrat imovine koju je dobila ugovorom, a stanarima prijeti status zaštićenog najmoprimca ili izbacivanje na ulicu.

Zgrada u Ulici Šandora Breščenskoga 12 | Foto: Screenshot/Google Street View

Stanari devet stanova zgrade u Ulici Šandora Breščenskoga u samom centru Zagreba mogli bi se uskoro naći na ulici. Iako su svoje domove otkupili od Grada Zagreba, riječ je o stanovima konfisciranima još u Drugom svjetskom ratu, za koje se prije dvadesetak godina zainteresirala nasljednica. Ubrzo je odustala zbog bolesti, ali kasnije se dogodio još jedan obrat.

Priča počinje ovako. Milutinu Juzbašiću su jugoslavenske vlasti oduzele sva prava osim roditeljskih zbog suradnje s neprijateljskom vlašću. Tako je izgubio i stanove u spomenutoj peterokatnici. No, poslao je molbu za pomilovanje, koju je sud uvažio i obrisao sve presude protiv njega.

Gotovo 50 godina kasnije, stupa na snagu Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Osniva se i poseban Fond za naknadu oduzete imovine koji je temeljem zakona bio ovlašten prodavati stanove. Oni koji žive u takvim nekretninama dobivaju stanarsko pravo, a njihovi vlasnici ili nasljednici dobivaju novčanu naknadu ako su im stanovi nacionalizirani ili povrat ako su konfiscirani. Poslove za koje je bio zadužen Fond, mogle su obavljati općine i gradovi, pa su mnogi požurili u gradsku upravu otkupiti nekretnine.

– Većina stanara u ovoj je zgradi otkad ja znam za sebe… Većina ih tu živi cijeli život. Ovo je stan u kojem sam ja odrasla, u koji su se moji roditelji doselili 1977. godine, rekla je za Provjereno stanarka Nevenka Krajcar.

Pojavila se nasljednica

Njena susjeda, Katica Koščak nakon razvoda je tražila novi dom. Njen joj je poznanik odlučio dati stan koji je naslijedio od svoje majke. Nakon njene smrti prikupio je svu dokumentaciju, otkupio stan od Grada Zagreba i sklopio kupoprodajni ugovor s Koščak, koja se nakon toga uknjižila kao vlasnica.

U tom se trenutku pojavila Lidia Ridi Juzbašić, supruga pokojnog Milutina Juzbašića kojemu su stanovi konfiscirani. Pokrenula je zahtjev za povratom imovine, ali i tužbe protiv svih koji su se na njih tijekom vremena upisali. Njima je tražila utvrđivanje ništetnosti ugovora koji su sklapani s Gradom Zagrebom. Grad je 2003. donio rješenje da Lidija Ridi Juzbašić ima pravo na novčanu naknadu. Dobila je oko 2,4 milijuna kuna, što u novcu, što u državnim obveznicama i odustala od tužbi.

Izdvojeni članak

Horvat najavljuje: Ministarstvo planira produljiti rok u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove 

– Ona je podnijela zahtjev za povrat imovine oduzete njezinu pokojnom suprugu Milutinu Juzbašiću. Ona je njegova jedina nasljednica, nisu imali djece, rekao je odvjetnik Almir Dervišbegović.

On, pak, zastupa nasljednicu Biserku Bodulić. Iako je istaknuo kako je Lidia Ridi Juzbašić jedina nasljednica imovine u Ulici Breščenskoga 12, tijekom vođenja spora dogodio se još jedan obrat koji komplicira ovu priču.

Nasljeđivanje ugovorom

Naime, Juzbašić je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s Biserkom Bodulić i još jednom osobom. Prema Zakonu o obveznim odnosima, sva imovina navedena u ugovoru pripada davateljima uzdržavanja nakon smrti uzdržavane osobe. Odvjetnik Biserke Bodulić je nedugo nakon što su se stanari ponovno uknjižili kao vlasnici pokrenuo spor, jer je temeljem ugovora o uzdržavanju dobila zgradu u nasljedstvo. Stanari su u šoku, jer je Juzbašić ranije odustala od tužbi.

– Vi možete povući tužbu i opet je pokrenuti, a ne možete je pokrenuti ako ste je povukli i odrekli se tužbenog zahtjeva. Lidija Ridi Juzbašić nije se odrekla tužbenog zahtjeva, govori odvjetnik Dervišbegović.

Izdvojeni članak

Dubrovnik više nikada neće biti isti: Tajnovita i moćna obitelj želi nazad svoje posjede

Grad Zagreb ponovno je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za povrat imovine. Odvjetnici stanara, Radmila Bonifačić i Denis Husein drže spornim nekoliko stvari u cijelom slučaju. Ugovor o doživotnom uzdržavanju smatraju sumnjivim i drže da se time ne može naslijediti imovina koja je tek trebala pripasti Lidiji Ridi Juzbašić. Odvjetnicima je upitna bila i sama konfiskacija, s obzirom na to da je Milutin Juzbašić kasnije oslobođen svih optužbi.

Ipak, sud je najprije proglasio ugovore o otkupu i kupoprodaju ništetnima, što je išlo u korist Biserke Bodulić, odnosno Lidije Ridi Juzbašić, koja je preminula 2015. godine tijekom vala žalbi na tu odluku. Grad Zagreb je, pak, 2019. donio sasvim novo rješenje.

– Grad Zagreb prodao je dio imovine koja treba biti predmet povrata iako je u slučaju oduzimanja imovine njezina pokojnog supruga bila u pitanju konfiskacija imovine, a po zakonu o povratu, konfiscirana imovina vraća se bivšim vlasnicima, odnosno njihovim pravnim sljednicima u naturi, govori odvjetnik Dervišbegović.

Veza u Gradu

Protiv novog rješenja žalili su se odvjetnici Bonifačić i Husein, tako da je sve završilo na Upravnom sudu, gdje proces tek treba započeti. Iz Grada Zagreba su za Provjereno odgovorili kako nisu prodavali stanove u svoje ime, već u ime Fonda za naknadu oduzete imovine, koji je u međuvremenu pripojen Ministarstvu financija. Otamo, pak, tvrde da su ugovori ništetni i da će postupati po odlukama i Zakonu, dakle vratiti stan, u ovom slučaju, Biserki Bodulić.

Zanimljivo, postupak je vodio Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, u kojem je u to vrijeme radio njen suprug, Vladimir Bodulić. On je kasnije bio savjetnik za upravljanje imovinom bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, a sad je Voditelj službe evidencije gradske imovine. Biserka Bodulić je, pak, bila vlasnica agencije za nekretnine. Sada je u mirovini.

Izdvojeni članak

Zbog odluke o zaštićenim najmoprimcima Hrvatskoj prijeti više od milijarde i pol kuna gubitaka

– Osjećaš se pomalo frustrirano i nemoćno jer ono što nama laicima izgleda jednostavno u nekakvim pravnim zavrzlamama se zakomplicira i nije ti jasno da nešto u što si ulagao cijeli život i što imaš cijeli život, ispadne da nije tvoje… Moja majka živi ovdje. Otac je preminuo prošle godine, ona je ostala sama i živi ovdje i ona ne zna koja je njezina budućnost, govori Nevenka Krajcar.

U još goroj su poziciji oni poput Katica Koščak, koji su kupili stanove od onih koji su ih otkupili od Grada.

– To je meni jedina i prva nekretnina. U godinama u kojima jesam mogu me izbaciti na cestu… Bit ću valjda beskućnik, što ja znam, nemam pojma. Ako to doživim… Sve ove godine maltretiranja, problemi sa srcem i uzimam tablete za srce i svašta, a nikoga nije briga, poručuje ona.

Ako stanari izgube spor na Upravnom sudu, Biserka Bodulić postala bi vlasnica njihovih devet stanova. Oni sad vrijede neusporedivo više nego u vrijeme otkupa. Oni koji su otkupili stanove izgubili bi pravo vlasništva i postali bi zaštićeni najmoprimci. Oni koji su kupili stanove, poput Katice Koščak, mogli bi ih ponovno kupiti ili završiti na ulici.

Copy link
Powered by Social Snap