Pretraga

Velika analiza 300.000 oglasa: Zaustavljeno divljanje cijena nekretnina, u srpnju zabilježen pad od 2,7%

A- A+

U srpnju su cijene nekretnina od Dubrovnika do Vukovara po prvi puta u 2023. godini zabilježile pad. Prosječna cijena kvadrata u Hrvatskoj tako je prošli mjesec iznosila, 2.794,25 eura te se pozicionirala ispod prosječne cijene zabilježene u svibnju ove godine. Na pad su u najvećoj mjeri utjecale cijene kuća. Riječ je o podatcima koji se odnose na cijene nekretnina ponuđenih na prodaju u 300.000 internet oglasa.Stambena zgrada

Stambena zgrada | foto: UnsplashDugo očekivan pad traženih cijena nekretnina u Hrvatskoj konačno je uočen u srpnju kada je na razini države zabilježen u vrijednosti od 2,7%, izvještava Bazaar Analytics, domaća platforme koja se bavi izradom statistika veznih uz nekretnine. Njihovo istraživanje temelji se na bazi od približno 300 tisuća nekretninskih oglasa.

Izdvojeni članak

MMF: Nekretnine treba oporezivati prema ukupnoj vrijednosti, a ne kvadraturi

Najveći pad na Kvarneru, najmanji u Slavoniji

Pad traženih cijena zabilježen je u gotovo svim županijama, pa tako i u Zagrebu. U usporedbi s lipnjem, cijene stanova i kuća u glavnom gradu bile su niže 2,51%. Uz napomenu da je pad bio bitno izraženiji kod oglašenih cijena kuća (7,7%), nego li kod stanova (0,25%). Prosječna cijena kvadrata kuće u Zagrebu u srpnju je iznosila 1.644 eura, a stana 2.989 eura.

Do pada cijena nekretnina došlo je i na Jadranu. U Primorsko-goranskoj županiji za 4,04%, u Dubrovačko-neretvanskoj za 3,74%, u Istarskoj za 2,01%, te u Šibensko-kninskoj za 0,92%. Ukupni pada cijena nekretnina nije zabilježen u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Odraz je to velike razlike između pada cijena kuća i rasta cijena stanova.

U srpnju su cijene nekretnina bile niže nego li mjesec ranije i na istoku Hrvatske. No, u bitno manjoj mjeri nego li u ostatku Hrvatske. Tako je, primjerice, na području Osječko-baranjske županije u srpnju prosječna cijena četvornog metra kuće ili stana iznosila 1.112,36 eura, u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata u lipnju od 1.125,55 eura te tako bila približno na razini cijena iz svibnja kada je prosječna cijena iznosila 111,08 eura.

prosječne cijene kvadrata po mjesecima

prosječne cijene kvadrata po mjesecima | foto: Bazaar Analyticsa

Analizirano 300.000 internet oglasa

Iz Bazaar Analyticsa poručuju kako je još rano reći da li zabilježen pad cijena može značiti početak trenda. No, isto tako da pad nije neočekivan s obzirom na događanja na drugim tržištima. Ističu kako su predstavljeni podatci o padu cijena na tržištu nekretnina u Hrvatskoj dio analize podataka iz javno dostupnih oglasa objavljenih na internet oglasnicima. I to njih ukupno 300.000 prikupljenih od ožujka, od čega je 100.000 jedinstvenih (neponovljenih).

Inače, Bazaar Analytics tim s analizama hrvatskog nekretninskog tržišta krenuo je po uzoru na slične u projekte u SAD-u koji predstavljaju osnovni alat koji tamo građani koriste kada kreću u potragu za idealnom kućom ili stanom. No, objašnjavaju, obzirom da u Hrvatskoj podaci o ostvarenim cijenama nisu javno dostupni, platforma kao bazu analiza koristi podatke o oglašenim cijenama.

Nekretnine u Hrvatskoj, posebno na Jadranu sve više kupuju stranci, pogledajte ovdje kakvu su ponudu dali čovjeku iz Dobrovnika.

Copy link
Powered by Social Snap