Pretraga

[VIDEO] Za više od tri milijuna kuna prodana je kuća u koju vlasnik ne može zakoračiti

A- A+

Kuća u koju ne možete zakoračiti već samo zamišljati kako bi vaš život u njoj izgledao prodana je za 500 tisuća dolara. Digitalna ‘Mars kuća’ smještena je u krajoliku koji nalikuje onom na Marsu, a njen novi vlasnik moći će uživati u virtualnom pogledu u budućnost ljudske stvarnosti.

‘Mars House’ | foto: Screenshot Dezeen

Život u virtualnom domu neke će podsjetiti na popularnu igru Sims.

Digitalna kuća na Marsu prodana je za više od tri milijuna kuna, odnosno 500 tisuća američkih dolara, ali ne pravog novca, već 288 etera kriptovalute. Kuća je smještena u krajoliku koji nalikuje na Mars, a njen novi vlasnik moći će uživati u virtualnoj stvarnosti kuće u koju, bar za sad, ne može zakoračiti.

Virtualno tržište nekretnina

Autorica kuće je umjetnica Krista Kim. Uz pomoć stručnjaka iz područja arhitekture i kompjuterskih igara kreirala je prvu NFT digitalnu kuću.

NFT ili nezamjenjivi tokeni koriste se u virtualnom tržištu nekretnina kao posebna kriptovaluta, a dizajnerica ga smatra pozitivnom promjenom u kripto revoluciji koja će potaknuti političku akciju za potporu zelene energije i održivosti.

‘Mars House’ | foto: Screenshot Dezeen

Kuća bez privatnosti

Svoju kreaciju Kim je opisala kao ‘svjetlosnu skulpturu‘ u kojoj svaka prostorija ima prozirne zidove, kako kaže – tko treba privatnost na nenaseljenom planetu.

Kupac kuće na Marsu posjeduje i certifikat o vlasništvu kojeg je pisac Nathan Heller opisao kao digitalnu verziju šala kojeg je isplela vaša baka.

Koristi jednu kuglu pređe, a rezultat je kontinuiran. Svaki bod ovisi o onom neposredno prije njega. Nemoguće je ukloniti dio tkanine ili zamijeniti uzorak, a da se ne ostavi trag, opisuje Heller.

Copy link
Powered by Social Snap