Pretraga

Kina gradi svoju postaju u orbiti, spominju se i svemirski liftovi

A- A+

Kina u ovom trenutku ima više nego ambiciozne planove za “osvajanje” svemira nakon što je njihov rover stigao do Marsa na kojem je počeo sa snimanjima i istraživanjima površine planeta.

Foto: Unsplash, ilustracija

Osim slanja rovera na Mars, Kina se bacila na razvijanje vlastite svemirsku postaju čiji su dijelovi već poslani u orbitu i trenutačno u njenom prvom modulu borave tri astronauta.

Postaja koja će im služiti kao baza za istraživanja samo je korak do velikog cilja koji, između ostaloga, uključuje i slanje ljudi na Mars, što misle postići do 2033. godine. Lansiranja su osim te godine planirana 2035, 2037, i 2041., otkrio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa Wang Xiaojun nedavno putem video veze na konferenciji o istraživanju svemira u Rusiji.

Kineski mediji su prenijeli kako će prije misije na Mars znanstvenici poslati robote koji bi trebali otkriti moguće lokacije za baze te izgradnju sistema za izvlačenje resursa s obzirom na to da se radi o jednoj od svakako važnih stavki. Osim toga potrebno je razviti tehnologiju koja će omogućiti astronautima se vrate na Zemlju.

Izdvojeni članak

Svemirski hotel mogli bismo imati već 2027. godine, pogledajte kako će izgledati

Svemirski liftovi?

Zanimljiv detalj vezan uz kineski svemirski program svakako je i smanjenje troškova te vremena potrebnog za putovanje do Marsa, a neki spominju kako Kina rješenje problema vidi kroz svemirske liftove.

Bile ove spekulacije točne ili ne, činjenica je da je ideja o svemirskom liftu sve samo ne nova. Naime, o njoj se govorilo još 1895. godine, a prepisuje se Konstantinu Eduardoviču Ciolkovskom, ruskom znanstveniku i izumitelju.

U teoriji bi specijalni kablovi, za čiju izradu još ne postoji tehnologija, trebali spojiti ekvator i svemirsku stanicu dok bi se posebno izrađena kapsula kretala duž kablova ne bi li naknadno bila lansirana prema Crvenom planetu,

U nastavku pogledajte kako bi ideja izgledala kada bi se provela u stvarnost.

Kina gradi svoju postaju u orbiti, spominju se i svemirski liftovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap