Pretraga

Zagrepčani i njihove vikendice na kopnu: Otkrivamo prednosti vikendica u unutrašnjosti

A- A+

Nedaleko od Zagreba pronalazimo prekrasne predjele za boravak i odmor u prirodi. Vinske ceste, bajkovit krajobraz te mnoštvo starih dvoraca i utvrda samo su neki od razloga zbog kojih svakako vrijedi posjetiti zagorske i prigorske predjele. Dodamo li svemu čist zrak, organsku hranu i prihvatljivu cijenu imat ćemo dovoljno razloga za poželjeti vikendicu u nekome od tih mjestašaca. Razloga za uživati u vikendici u unutrašnjosti zaista je mnogo, a neki od sretnih vlasnika otkrili su nam još neke detalje.

Vikendice u ruralnim krajevima prave su oaze mira | Freepik.com

Cijene nekretnina već neko vrijeme poprilično su visoke, ali u Zagorju i Prigorju još uvijek je moguće pronaći objekt manjih dimenzija s okolnim vrtom za prihvatljivu cijenu. Pregledali smo ponudu Njuškala.hr i ostali ugodno iznenađeni. Dobra je vijest da ne moramo štedjeti cijeli život kako bismo si priuštili vikendicu iz snova. One se mogu pronaći i za manje od 10.000€, a za objekte s vinogradima potrebno je izdvojiti oko 20.000€.

Život u vrevi i buci velikoga grada poput Zagreba često umara, a tijekom konačno dočekanog slobodnog vikenda ne postoji ništa ljepše od odmora u vikendici iz koje odiše čisti mir i pruža se neodoljiv pogled na okolne vinograde, vrtove i polja. Upravo iz toga razloga brojni se Zagrepčani odlučuju za kupnju i ulaganje u vikendice nedaleko od mjesta stanovanja, a zagorski i prigorski krajevi idealan su odabir.

Izdvojeni članak

Odlazite iz grada u prirodu? Earth Wind Desire će za vas pronaći nekretninu, renovirati ju i urediti interijer

Cijena kao glavna prednost

Vikendice u Dalmaciji ili na Kvarneru gotovo je nemoguće pronaći, a cijene su vrlo visoke. Naravno, u takve je vikendice profitabilno uložiti iz više razloga, ali želite li vikendicu kako biste se zaista samo odmorili, i okolica Zagreba dobar je izbor.

Naš sugovornik Tomislav već neko vrijeme razmatra opciju kupnje vikendice u okolici Zagreba, a nedavno je pronašao gotovo savršen objekt po razumnoj cijeni. Klijet u okolici Zaboka prodavala se po cijeni od 15.000 €, ali prevelika udaljenost od njegova matična mjesta i užurban raspored na kraju su prevagnuli.

– Zabočka klijet bila je manjih dimenzija i uz dodatna ulaganja mogla je biti zaista idilična. Pomalo zarasla okućnica i nesređen interijer mogli bi utjecati na loš prvi dojam, ali objekt je imao dobre predispozicije. Iako je cijena bila u okviru budžeta, na kraju sam zaključio kako ne bih imao mnogo vremena za česte posjete, a vikendica zahtjeva dosta vremena s obzirom na to da ima dosta velik vrt koji bi trebalo barem redovito kositi, navodi Tomislav.

Veliki utjecaj ima blizina od mjesta stanovanja

Naš drugi sugovornik Filip ponosni je vlasnik vikendice u Vugrovcu Donjem koji je od Zagreba udaljen cca 18 km, a kao glavnu prednost ističe upravo to što se mjesto nalazi relativno blizu grada Zagreba gdje i stanuje.

– Rekao bih da je prednost to sto je blizu Zagreba zbog toga sto je lakše održavati vikendicu radi blizine. Ceste koje vode do tamo su dobre. Jedina mana je to sto nema priključka za vodu, komentira naš sugovornik Filip G.

Budući da Filipova vikendica nije puno udaljena od Zagreba, njegova je obitelj posjećuje relativno često, dok on tamo odlazi nešto rjeđe.

– Vikendicu posjećujem jednom u par mjeseci, većinom s roditeljima i većinom kada treba nešto odraditi oko kuće (košnja, špricanje vinograda, podrezivanje voćki…), dodaje Filip.

Vinogradi često krase okućnice ruralnih vikendica, a vino se koristi za osobne potrebe kao i za daljnju prodaju | Freepik.com

Održavanje vikendice i mogućnosti za razvitak biznisa

Vikendice s vinogradima i velikim okućnicama svakako zahtijevaju dodatno uloženo vrijeme za održavanje, ali su prednosti takvih objekata zaista velike. U većim gradovima često ne posjedujemo polje gdje bismo zasadili omiljeno voće i povrće, a vinogradi su svakako rezervirani za ruralnija područja. Naravno, razvijanje turizma također je sve popularnije u područjima udaljenijim od gradske gužve, a prostora za razvijanje turističke ponude svakako ima na pretek.

– Od dodatnih projekata imamo samo vinograd. Dio grožđa prodamo, a dio iskoristimo za vino koje imamo za vlastite potrebe, kaže Filip koji u poslovima vezanim za vinograd sudjeluje zajedno sa svojom obitelji.

Unatoč svom naporu oko održavanja ovakvih mjesta za odmor, zaključujemo kako boravak s obitelji na mjestu udaljenom od gradskog asfalta i kasnije uživanje u plodovima vlastita rada nemaju cijenu.

Copy link
Powered by Social Snap