Pretraga

Zakonska regulativa za podizanje malih objekata na poljoprivrednom zemljištu

A- A+

Poljoprivredna zemljišta nisu u pravilu površine za građenje čvrstih objekata. No, ipak postoji nekoliko opcija koje dozvoljavaju da poljoprivrednici imaju na svojoj zemlji priručne objekte za potrebu spremanja alata, plodova i životinja. Osnovna premisa je da građevina ima poljoprivrednu namjenu, a prihvatljive su opcije: klijeti, spremišta voća i povrća, staklenici, staje. Mogu biti izvedene kao klasični građevinski ili montažni građevinski objekta uz potrebne dozvole. No, tu nije kraj.

mala kućica na poljoprivrednom zemljištu

mala kućica na poljoprivrednom zemljištu | foto: Freepik

Kod podizanja građevinskih objekata na poljoprivrednom zemljištu najvažnije je znati da je, bez obzira na tip ili malu kvadraturu građevine, nužno za radove imati građevinsku dozvolu. Uz to, treba znati i da prostorni planovi koji obuhvaćaju česticu na kojoj se planira graditi mogu utjecati na opseg građenja, odnosno ograničenja. Stoga se savjetuje prije pokretanja postupka za ishođenje građevinske dozvole, informirati se u lokalnim Odjelima za graditeljstvo i/ili urbanizam.

Mobilne i montažne kućice

Kada se pojmovi ‘mobilne’ i ‘montažne’ kuće nalaze u istoj rečenici na prvi se pogled čini kada je riječ o građevinama koje su u istoj kategoriji. No, to nikako nije tako. Dok za jednu vrijede sva pravila kao za gradnju bilo kojeg drugog čvrstog objekta, s drugom vlasnik ima potpuno drugačije odgovornosti.

Prema Zakonu o gradnji, montažna i klasična građevina, po pitanju ishođenja dokumentacije za gradnju potpuno su ista stvar. Naime ‘montaža’ je definirana kao tek jedna oblik gradnje. Stoga podizanje montažne građevine na poljoprivrednom zemljištu, bez obzira na njenu veličinu, znači obavezu ishođenja građevinske i uporabne dozvole.

Izdvojeni članak

Stupio na snagu projektantski rječnik, nema više dvojbi oko lođa, građevinskih pravaca i kosih terena

S druge strane mobilna kuća se klasificira kao pokretnina, odnosno objekt na kotačima i ne podliježe Zakonu o gradnji. Stoga za njeno parkiranje, primjerice, uz kraj njive od 15 hektara, ne trebaju dozvole kao za montažnu kuću. No, to ne znači da ne trebaju nikakve dozvole. Naime, mobilne kućice se mogu parkirati samo na lokacijama propisanim prostornim planom. Tako da ako kamp prikolica danima stoji uz polje, a netko to prijavi inspekciji ili komunalnom redarstvu, slijedi kazna.

Dodatno, treba znati da spomenute kamp prikolice prestaju biti ‘mobilni’ objekti i prelaze u kategoriju klasičnih (zidanih) u trenutku kada ih se na bilo koji način veže uz tlo. Bilo da je riječ o priključivanju na struju/vodu ili konstrukciji čvrste podloge.

drvena mobilna kućica

drvena mobilna kućica | foto: Freepik

Kontejneri

Brodski kontejneri sve češće dobivaju drugu namjenu nakon što su odslužili svoje i, mora se priznati, primamljiv su izbor kao pomoćna poljoprivredna građevina na poljoprivrednom zemljištu. No, kako regulirati njihovo postavljanje? Zbunjujuća je činjenica da je riječ mobilnoj jedinici, a opet bez kotača.

Odgovor leži u činjenici da brodski kontejneri zbog svojih dimenzija i težine ne mogu biti samo spušteni na zemlju s, primjerice, velikog teretnog vozila i tamo ostati kao ‘stvar’. Koliko god da to možda zvuči logično i odlično. Naime, da bi se brodski kontejner mogao sigurno koristiti kao pomoćna poljoprivredna građevine, mora biti postavljen na čvrstu podlogu, odnosno – temelj.

Već smo ranije spomenuli da izrada čvrstih temelja za, primjerice, kamp kućicu znači njeno ‘uzemljenje’. Na žalost, isto vrijedi i kada su u pitanju kontejneri. Što u prijevodu znači da je za njihovo postavljanje na poljoprivrednoj površini također potrebno ishoditi sve dozvole kao za zidani objekt.

brodski kontejner

brodski kontejner | foto: Freepik

Sve što morate znati ako se odlučite na kupnju montažne kuće doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap