Pretraga

45. obljetnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek

A- A+

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek (GrAFOS) prošle je godine imao 45 godina kontinuiranog rada na obrazovanju inženjera građevinarstva. Zbog epidemiološke situacije jubilej nije svečano obilježen, što je onda učinjeno u utorak, 26. travnja 2022. godine, i to održavanjem svečane akademije GrAFOS-a.

Jubilej Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek | foto: Osječko-baranjska županija

Osim obrazovanja inženjera građevinara, ovaj Fakultet od 2016. godine obrazuje i inženjere arhitekture, a čestitke na velikoj i važnoj obljetnici uputio je i zamjenik župana Josip Miletić.

– Ono što rade djelatnici i studenti ovog fakulteta je izuzetno važno, osobito u znanstvenom smislu, ali i u pogledu zaštite i očuvanja okoliša, posebno s dolaskom novih tehnologija. Svjedoci smo ubrzanog rasta građevinskog sektora u prethodnom razdoblju, a uvjeren sam da će uz suradnju Fakulteta s ostalim subjektima realnog sektora te uz podršku Osječko-baranjske županije taj rast biti na korist svih žitelja naše županije, rekao je Miletić.

Jubilej Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek | foto: Osječko-baranjska županija

Povijest Fakulteta započela krajem šezdesetih

Inače, počeci obrazovanja građevinskih inženjera sežu još u 1967. godinu, kada je Visoka tehnička škola iz Zagreba, na inicijativu osječkih predstavnika inženjerske struke, otvorila izdvojeni odjel u Osijeku, u današnjoj Županijskoj ulici na broju 17. U izvedbu nastave od samog se početka uključuju domaći građevinski inženjeri i arhitekti koji u toj staroj, derutnoj zgradi 1976. godine utemeljuju Višu tehničku građevinsku školu Osijek.

Prostor zgrade u Županijskoj 17 nije imao povoljne uvjete za održavanje nastave  tako da je Viša tehnička škola 1980. godine uselila u novu zgradu kružnog oblika u Drinskoj ulici 16a. Nakon godina djelovanja u spomenutoj zgradi, nova era razvoja Fakulteta započela je izgradnjom nove zgrade na današnjoj adresi 2011. godine, u koju se useljavaju 2016. godine.

Izdvojeni članak

Što nakon Građevinskog fakulteta? Studenti nam otkrivaju svoje planove

Share via
Copy link
Powered by Social Snap