Pretraga

Što nakon Građevinskog fakulteta? Studenti nam otkrivaju svoje planove

A- A+

Građevinske fakultete pronalazimo u nekoliko gradova na području Republike Hrvatske; u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Svake se godine brojni studenti odlučuju za navedeni studij i bore za svako slobodno mjesto. Za primjer, na smjer građevinarstva u Zagrebu upisna kvota iznosila je 240 mjesta, dok se za isto natjecalo 1511 budućih brucoša na ljetnome roku 2021. godine. Kako popularnost ovoga smjera ne jenjava, zapitali smo se iz kojih se razloga studenti odlučuju za studiranje na ovome fakultetu te kakve su njihove poslovne ambicije.

Građevinski fakulteti popularan su izbor budućih brucoša. | foto: Pexels.com

Razlozi iz kojih se studenti odlučuju za upis određenih fakulteta mnogobrojni su. Dok se neki vode time da upišu ono što vole bez pretjerana razmišljanja o budućnosti, većina barem donekle planira život i nakon završena studija te mogućnost i vrsta zaposlenja igra određenu ulogu pri odabiru. Studij građevine vrlo je zanimljiv iz razloga jer ga pronalazimo u nekoliko gradova diljem Republike Hrvatske, a po svemu sudeći i dalje ima više zainteresiranih za upis, nego slobodnih planiranih mjesta.

Razgovarali smo sa studentima Građevinskog fakulteta u Osijeku i Zagrebu o njihovim planovima za život nakon studija kao i o tome iz kojih su se razloga odlučili za građevinu i je li studij ispunio njihova očekivanja. Na koncu možemo zaključiti kako su benefiti studiranja na ovome Fakultetu izrazito veliki. Isti im omogućava zaposlenje na različitim radnim mjestima koja će odgovarati raznim afinitetima studenata, a nakon završena studija neće dugo morati čekati svoje prvo radno mjesto što nam je potvrdila osječka prodekanica za nastavu i studente.

Izdvojeni članak

Studenti arhitekture i dizajna odlučili tužiti školu: Razlog je loše izvedena online nastava

Studentski posao kao ulaznica za stalno radno mjesto

Gotovo da nema studenta koji barem ljeti nije radio neki od studentski poslova, a zapitali smo se uspijevaju li studenti građevine pronaći studentske poslove vezane uz svoju struku i time kasnije biti kompetentniji na tržištu rada.

– Osobno nisam uspio pronaći studentski posao vezan za struku. Iako, iskreno rečeno, nisam nešto puno ni tražio. Ipak, nekoliko kolega s Fakulteta uspjelo je pronaći nešto od poslova vezano za građevinu, ne možda u punom smislu ono što bi htjeli raditi kasnije, ali donekle ipak povezano. Naravno, ima i onih koji su zaista pronašli ono što su tražili, komentira osječki student Ante situaciju sa studentskim poslovima vezanim uz njegov studij.

Antin zagrebački kolega imao je više sreće prilikom pronalazaka studentskih poslova povezanih s tematikom Fakulteta kojega trenutno završava.

-Tijekom cijelog dosadašnjem studiranja povremeno sam kod oca obavljao razne poslove završnih građevinskih radova i na taj način stekao mnoga znanja i vještine. Mogu se pohvaliti i lijepim iskustvom da sam krajem prošle školske godine bio zaposlen u jednoj osnovnoj školi kao nastavnik tehničke kulture na zamjeni, kaže Marko B. i time svjedoči kako se itekako može steći korisno iskustvo prije završetka studija građevine.

Izdvojeni članak

Studenti geodezije o svom fakultetu: ‘Geodezija je ispunila sva moja očekivanja’

Mogućnosti zaposlenja i vizija budućnosti

Kada je u pitanju budućnost, primjećujemo kako su studenti itekako puni optimizma i velikih planova.

– Cilj mi je pronaći neki posao vezan za projektiranje. Ako uspije, bazirao bih se na neki od uredskih poslova, ali je takve poslove nešto teže pronaći. Svejedno, ne gubim nadu, odgovara student Ante P. koji je upisao posljednju godinu na Građevinskom fakultetu i isti sretno privodi kraju.

Njegov kolega također ima velike planove, ali i ponešto drukčiju sliku svoje budućnosti nakon studija građevine što svjedoči o raznolikosti poslova kojim će se diplomirani studenti moći baviti.

– Nakon završetka studija više bih volio raditi terenske poslove kao što su vođenje gradilišta ili izvedba raznih ispitivanja na konstrukcijama, nego recimo raditi projektantske poslove u uredu, izjavljuje student Marko B.

Prodekanica za nastavu i studente Građevinskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Mirjana Bošnjak-Klečina, potvrđuje kako studenti građevine nemaju razloga za brigu kada je pronalazak posla u pitanju, a zapošljavaju se na raznim radnim mjestima.

– Odmah po završetku Fakulteta zapošljavaju se na radnim mjestima pomoćnika inženjera gradilišta, u projektantskim uredima, uredima koji se bave energetskim certificiranjem zgrada, u uredima državne uprave, na poslovima snimanja postojećeg stanja zgrada… i ostalim poslovima iz građevinske struke, dodaje izv. prof. dr. sc. Mirjana Bošnjak-Klečina.

Izdvojeni članak

Zašto su studentski poslovi na baušteli najbolje plaćeni?

Budućim brucošima

-Velika je potražnja za inženjerima građevinarstva, kako stručnog tako i sveučilišnog studija, nastavlja prodekanica iz čega se svakako može izvući zaključak kako je spomenuti studij itekako poželjno upisati.

Naravno, uvijek nas zanima smatraju li studenti svoj studij i dalje toliko vrijednim kao i prilikom upisivanja istoga da bi ga preporučili i budućim kolegama.

– Svoj bih studij svakako preporučio budućim brucošima. Sve dok se ne uhvate u koštac sa samom tematikom, gradivom i problemima same struke, neće znati zanima li ih ovo u potpunosti. Svakako treba biti uporan, imati ciljeve i hrabro gaziti prema ostvarenju istih, za kraj komentira Ante i želi sreću svim budućim brucošima koje se raduje vidjeti na hodnicima i udijeliti im pokoji savjet.

Copy link
Powered by Social Snap