Pretraga

Arhitekti upozoravaju Vladu: Zakon o prostornom uređenju je manjkav i štetan

A- A+

Ujedinjene strukovne i znanstvene organizacije iz područja arhitekture u Hrvatskoj uputile su pismo premijeru Plenkoviću kojim upozoravaju na manjkavosti Zakona o prostornom uređenju kojim se bitno ograničava implementacija arhitektonsko-urbanističkih natječaja. Upozoravaju kako će Zakon imati nesagledive posljedice na kvalitetu budućih investicija.

Arhitektura, ilustracija | foto: Unsplash

Strukovne i znanstvene organizacije iz područja arhitekture u Republici Hrvatskoj obratile su se pismom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću, kako bi upozorile na nesagledive posljedice provedbe nedovoljno kvalitetnog Zakona o prostornom uređenju. Ističu, njime se ugrožava očuvanje prirodnih vrijednosti, kulturnog krajolika i kvaliteta izgrađenog okoliša u Republici Hrvatskoj.

U pismu stoji i kako se odredbama Zakona o prostornom uređenju u bitnome se ograničava implementacija arhitektonsko-urbanističkih natječaja, čime je Republika Hrvatska uskratila temeljene strukovne alate i ustavom priznata prava jedinica lokalne samouprave na osiguranje kvalitete izgrađenog okoliša, a samim time i kvalitete života svih građana. Uz naglasak kako je nedavnom Uputom koju je izdalo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, dodatno je sužen opseg primjene arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Ulaže se 400 milijuna eura u sređivanje katastarskih mjerenja za građevinska zemljišta

Potpisnici ističu kako se na ovaj način izravno utječe na kvalitetu budućih investicija, a samim time i na kvalitetu izgrađenog prostora i vrsnoću arhitekture. Uz pismo premijeru poslana su i pisma podrške europskih arhitektonskih i strukovnih organizacija koja naglašavaju ulogu i značaj arhitektonsko-urbanističkih natječaja za prostor države.

Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap