Pretraga

Bauštela.hr podcast: Miščević o prodaji viška struje iz solarnih elektrana

A- A+

Pasivna kuća na vlastitoj parceli može uspješno zarađivati za svojeg vlasnika proizvodnjom električne energije uz pomoć tehnologije solarnih panela. Međutim, administrativni sustav u Hrvatskoj ponekad može zapetljati cijelu priču. O potpuno nebitnoj papirologiji koja stvara komplikacije i usporava naizgled jednostavne procese kod prodaje viška struje, arhitekt Ljubomir Miščević je zajedno s voditeljem Ardijanom Karlom Gashijem pričao u trećoj epizodi Bauštela.hr podcasta.

Arhitekt Ljubomir Miščević voditelj je Konzorcija pasivna kuća Hrvatska i profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Stoga je dobro upoznat s problematikom proizvodnje električne energije u kućanstvima, ali i nepotrebnim formalnostima s kojima se proizvođači istih susreću u Hrvatskoj. O tome je pričao u trećoj epizodi Bauštela.hr podcasta.

Miščević je spomenuo jednu obiteljsku kuću, krajnju ili početnu jedinicu stambenog niza u Španskom. Projekt se zove ‘Solarni krov Špansko,’ a njegov autor je profesor Ljubomir Majdandžić, čovjek koji je u Hrvatskoj iskusio vrlo jasno ‘kočenje’ od strane administrativnog aparata, formalnostima i papirologijom. Trebao je 74 pisana dokumenta da svoj višak struje može prodati javnoj mreži.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr podcast: Arhitekt Miščević o drvu kao materijalu

– Svatko može malo preusmjeriti svoje kretanje po gradu i vidjeti treker. To je veliki fotonaponski pano koji prati kretanje sunca pod dnevnim nagibom, godišnja doba, od svitanja do zalaska sunca. To nije samo klasični fotonaponski sustav na krovu uz nešto toplinskih prethodnika, nego i taj treker ima funkciju. Civilizacija je dosanjala to da u vlastitoj kući možemo proizvesti puno više energije nego što nam je potrebno, dodao je arhitekt Miščević.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Ljubomir Miščević pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap