Pretraga

Bauštela.hr podcast: Arhitekt Miščević o drvu kao materijalu

A- A+

U trećoj epizodi Bauštela.hr podcasta, Ardijan Karlo Gashi ugostio je poznatog hrvatskog arhitekta Ljubomira Miščevića, pionira održive gradnje i bioklimatske arhitekture. Po mišljenju ovog arhitekta, drvo je iznimno važan materijal kojeg Hrvatska ima puno, ali ga paradoksalno ne iskorištava kako bi trebala. Razgovarali su i o tome koliko je drvenom izgradnjom moguće spriječiti trošenje velike energije koja se, primjerice, troši gradnjom armirano-betonskih konstrukcija. Za Miščevića je drvo kao materijal propuštena prilika.

Arhitekt Ljubomir Miščević bio je gost treće epizode Bauštela.hr podcasta kod Ardijana Karla Gashija. Miščević se bavi održivom, energetski učinkovitom i ekološkom arhitekturom. Između ostalog, autor je urbanističkog rješenja uređenja jezera Bundek u Zagrebu te je osnivač i prvi predsjednik Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu. Objavio je nekoliko radova o arhitekturi drva pa su se i u razgovoru dotakli važnosti ovog materijala.

Izdvojeni članak

Lijepljeno lamelirano drvo: Građevinski materijal koji nadmašuje čelik i armirani beton

Govoreći o zelenoj gradnji i materijalima, spomenuo je podatak da Hrvatska ima oko 40 % svoje površine prekriveno šumama. Naravno, ne radi se u cijelosti o gradivnom drvu. Miščević smatra da je problem u tome što se u Hrvatskoj više građe izvozi, i onda se ona vraća natrag obrađena. To dovodi do situacija da u nekom trgovačkom centru ne možemo kupiti obične drvene letvice jer su preskupe, a na njihovoj deklaraciji piše da je zemlja podrijetla Hrvatska.

Drvo je po arhitektu Miščeviću jedini materijal koji ima utjelovljeni ugljikov dioksid jer ga biljka tijekom cijelog svojeg života upija kako bi mogla narasti. Isto tako, biljke izlučuju kisik zahvaljujući kojem živimo pa je u kontekstu zelene gradnje najučinkovitije i najzelenije graditi upravo drvom. Bilo da se radi o drvenom skeletu ili križno lameliranim pločama gdje se cijela obiteljska kuća tipične veličine od 150 do 250 kvadratnih metara napravi tako da se sve precizno izreže u milimetre, jedan kamion to doveze i sve se složi vrlo brzo. Tipičan primjer klasične drvene montaže i demontaže, po Miščeviću vrlo jednostavnog procesa.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu podcasta s arhitektom Ljubomirom Miščevićem pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap