Pretraga

Bliže se kraju radovi na obilaznici Stona: Sve bi trebalo biti gotovo prije Uskrsa

A- A+

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u Stonu u čijoj je bližoj okolici obišao tijek radova na izgradnji obilaznice Stona, kao završne faze projekta ‘Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom’. Radovi bi trebali biti gotovi prije Uskrsa ove godine, a komentirao je i ostale projekte. Između ostalog, rekao je i kako je autocesta do Dubrovnika u pripremnoj fazi.

obilaznica ston

Obilaznica Stona, foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministar Butković se zahvalio Hrvatskim cestama koje su uspješno vodile ovaj Projekt i vode ga prema svome kraju, Županiji i Gradu Dubrovniku, ali i svima koji su su uključeni u realizaciju ovog posljednjeg dijela Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom, a koji ide polako svome konačnom kraju.

– Danas smo došli pogledati radove na ovoj dionici ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, čiji završetak je predviđen prije Uskrsa ove godine. Vjerujem da će nakon završetka radova procedura tehničkog pregleda i svega onoga što treba napraviti prije samog otvaranja i puštanja u promet ove posljednje dionice, biti na vrijeme i biti kako treba, rekao je Butković te istaknuo kako će se u posljednjoj fazi radova uključiti i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine.

Kazao je kako će se završetkom posljednje faze ovih radova ujedno realizirati jedan od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj, a koji je obilježio prve godine članstva Hrvatske u Europskoj Uniji. Ujedno je to i najveći projekt čija realizacija je sufinancirana EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

Izdvojeni članak

Krakovi mosta Cetina i dalje nisu na istoj visini: Spajanje se predviđa krajem siječnja

Vrlo kompleksna dionica

Butković je spomenuo i značaj već realiziranog projekta izgradnje Pelješkog mosta, kao primjer uspješne realizacije značajnog segmenta cjelokupnog projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako bi svi radovi na stonskoj obilaznici trebali biti završeni krajem ožujka dodavši kako je riječ o nešto kraćoj dionici Projekta od ostalih, ali vrlo kompleksnoj.

– Tu ima pet objekata, od čega su dva tunela, most Ston i dva podvožnjaka. Što se stanja radova tiče, svi objekti su u visokoj fazi dovršenosti, osim jednog tunela gdje se radi na centralnoj odvodnji, no i ti radovi bi trebali biti brzo završeni, zaključio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora radova.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković ovom prigodom je spomenuo i da su u tijeku pripreme za novu financijsku perspektivu i novu omotnicu, kao i realizaciju projekata u sklopu Nacionalnog programa oporavka.

– Kada govorimo o prometnim projektima ulaganja će biti najveća u željezničku infrastrukturu, ali će i cestovna infrastruktura imati svoju zastupljenost. Tu prvenstveno mislim na projekte Splitske aglomeracije, obilaznice Splita, znači kompletne multimodalne platforme jer Split je u prometnom smislu zaista zagušen i potrebno je usmjeriti značajna ulaganja prema Splitu, ali i u projekte ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rekao je Butković.

Izdvojeni članak

Radovi na cestama u cijeloj Hrvatskoj: Pogledajte što nas očekuje u budućnosti

Ostali projekti

Istaknuo je projekte poput brze ceste prema zračnoj luci, obilaznice Orebića i niz projekata koji se pripremaju. Dodao je kako bi most u Omišu trebao biti gotov u jesen te da je bitno nastaviti iduće faze tog projekta.

Odgovarajući na novinarska pitanja o projektu brze ceste prema zračnoj luci, Butković je rekao kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno, Hrvatske ceste u suradnji sa Dubrovačko-neretvanskom županijom već radi na pripremi realizacije projekta izgradnje brze ceste, za koju je već definirana prostorno – planska trasa. Rekao je i kako je autocesta do Dubrovnika u pripremnoj fazi.

– To je velik projekt koji nije realiziran na vrijeme te su istekle dozvole koje smo morali ponovno izrađivati. Dugo smo imali i jednu žalbu, ali Hrvatske ceste vode to uspješno do građevinske dozvole. Onda ćemo vidjeti kako to financirati, jer procjena vrijednosti je od jedne do jedne i pol milijarde eura, kazao je Butković.

Copy link
Powered by Social Snap