Pretraga

Bliži nam se Europski tjedan mobilnosti: Prijave još uvijek traju

A- A+

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva potencijalne prijavitelje da se uključe u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz potporu Europske komisije, i ove godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Plakat za Europski tjedan mobilnosti 2022, foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je ‘Bolja povezanost’, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba. S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan ‘Kombiniraj i kreći se!’.

Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Izdvojeni članak

Odlične vijesti za bicikliste: U pripremi izgradnja dvije nove biciklističke staze

Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od 3 glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te ‘Dana bez automobila’ koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Kako sudjelovati?

Ako predstavljate mjesto ili grad, možete sudjelovati tijekom glavnog tjedna kampanje između 16. i 22. rujna i prijaviti svoje aktivnosti i mjere ovdje. Prijave se zaprimaju do 15. rujna 2022.
Ako predstavljate poduzeće, građansku inicijativu, obrazovnu ustanovu ili neki drugi subjekt, svoju ‘Aktivnost za mobilnost’ vezanu za inicijative za održivu mobilnost i ‘Bolju povezanost’ možete prijaviti tijekom cijele godine ovdje.

Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti. Nagradom Europskog tjedna mobilnosti želi se nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Za nagradu mogu konkurirati sudionici čija prijava ispunjava 3 ‘zlatna kriterija’ Europske povelje (organizacija Tjedna mobilnosti, uvođenje barem jedne nove trajne mjere i organizacija ‘Dana bez automobila’).
Poduzeća, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će se postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji.

Svi sudionici koji su se prethodno registrirali za Europski tjedan mobilnosti i označili 3 kriterija za sudjelovanje mogu se prijaviti za dodjelu nagrade u periodu od 1. do 31. listopada 2022. Obrasci za prijavu bit će pravovremeno objavljeni na mrežnoj stranica za prijavu.

Copy link
Powered by Social Snap