Pretraga

Zbog pritiska EU komisije, u karlovačkoj Zvijezdi se očekuje intervencija Državnog inspektorata

A- A+

Nakon što je 2022. potpisan ugovor koji je označio početak radova obnove vodno-komunalne infrastrukture u centru Karlovca, već iste godine počelo se ‘bušiti’. Četvrt Zvijezda trebala je dobiti novu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, no vrlo brzo postalo je jasno kako su uslijed radova na više zgrada nastala ozbiljna oštećenja koja su ugrozila stabilnost konstrukcija, a neki su stanovnici bili prisiljeni i iseliti. Kada su radovi trebali ‘preseliti’ u gradsku četvrt Gaza, s razlogom preplašeni građani pokrenuli su Inicijativu te su apelirali na brojne institucije. Njihov problem prepoznala je Europska komisija koja će poduzeti prvi korak.

Karlovac radovi1

radovi u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

U srcu Karlovca traje saga oko nepropisno provedenih radova za obnove vodno-komunalne infrastrukture u samom centru grada. U lipnju 2022. godine u Karlovcu je potpisan ugovor o početku rekonstrukcije povijesne gradske jezgre – Zvijezde. Radovi su planirani u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa’, te je tada predviđeno kako će područje same Zvijezde dobiti novu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu u čak 24 ulice, ukupne duljine 4,9 kilometara.

Izdvojeni članak

Odlučeno kako će izgledati središte Karlovca, kompletno rješenje za prometne kolapse

Sama ideja zvučala je odlično, no već od početka radova, koji su krenuli 2022. godine, javili su se ozbiljni problemi. Dok su radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture u Karlovcu trebali, kako se može iščitati iz samog naziva projekta, poboljšati vodno-komunalnu infrastrukturu, više zgrada u staroj jezgri Zvijezde ‘završilo’ je s pukotinama i oštećenjima te su izgubile stabilnost. Jedna takva zgrada je i ona Veleučilišta u Karlovcu. Prijavljenu štetu na toj zgradi, statičari su procijenili na 1,3 milijuna eura, a da sve bude gore, do oštećenja je došlo nakon što zgrada nedavno obnovljena.

Inicijativa građana

Sudeći prema reakcijama građana, ono što se događalo u gradskoj jezgri prije je bila devastacija, nego obećano poboljšanje infrastrukture. Sve je eskaliralo kada su se radovi trebali nastaviti u četvrti Gaza u blizini Zvijezde gdje su već bile uočene posljedice. Naime, kada su ondje trebali krenuti radovi krajem ožujka, građani četvrti su se organizirali te su gradonačelniku podnijeli peticiju, nastojeći spriječiti da i njihova četvrt bude devastirana. Kako su upozorili građani iz Inicijative četvrti Gaza, devastacija na tako širokom području u gradu dotad se nije pamtila, a kako bi radove zaustavili, najavili su kako su spremni prijavljivati svoj problem EU tijelima.

Ispred zgrade Grada Karlovca, zabrinuti građani polovicom travnja ove godine organizirali su tiskovnu konferenciju, a nakon što su iznijeli niz poražavajućih podataka, javili su se i osiguravajućem društvu kod kojega je investitor osiguran. Zatim su zatražili da se Grad pisanim putem obveže za nadoknadu uzrokovane štete i obnovu pa su zahtjeve predali investitorima. Nakon mnogobrojnih apela koje su stanovnici uputili lokalnoj vlasti, njihova upornost urodila je plodom pa je projekt privremeno obustavljen.

Uključen Državni inspektorat

Državni inspektorat, naime, prošli je tjedan izdao projektnu dokumentaciju, a upravo njihova recenzija trebala je ocijeniti hoće li se radovi u srcu Karlovca nastaviti odvijati kao ranije. Pritisak na hrvatske institucije po pitanju ove za građane zastrašujuće situacije napravila je i EU komisija, kako bi se zaustavilo trošenje EU sredstava za uništavanje umjesto za poboljšanje kvalitete života, kako je predviđeno, piše večernji.hr.

Nakon što je nekoliko kuća pretrpjelo velika oštećenja uslijed radova, situacija u nekim zgradama bila je toliko ozbiljna da su se stanari morali iseliti. Zbog toga, još u travnju, građani su se obratili ne samo gradu, već su kontaktirali i brojne druge institucije, apelirajući da se nešto poduzme i da se istragom utvrdi zašto je odabrana kriva metoda radova, te zbog čega je izmijenjen originalni projekt po kojem se, kako tvrde, prilikom radova trebala primjenjivati drugačija, odgovarajuća tehnologija.

Reakcija EU komisije

Sudeći iz odgovora koji su napokon dobili, potvrđeno je kako je na temelju prijave građana, Europska komisija odlučila poduzeti prvi korak i potaknuti na djelovanje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Smatramo izuzetno važnim to što je na hrvatske institucije napravljen pritisak i od EU komisije kako bi se katastrofalno stanje s korištenjem EU sredstava u Karlovcu zaustavilo i popravilo. Građani Hrvatske i Europske unije očekuju da se EU sredstva koriste za unapređenje kvalitete života svih građana EU, a ne da se njima financira razbijanje povijesne jezgre jednog hrvatskog grada i za uništavanje domova građana, rekli su iz Inicijative gradske četvrti Zvijezda i Gaza koju predvodi Milan Medić.

Želje Inicijative je da se napravi revizija provedbe projekta aglomeracije te su najavili da privode kraju prijavu nepravilnosti koju će potom uputiti i Uredu europskog javnog tužitelja.

Vrijednost naručenih građevinskih radova u Hrvatskoj prilično je narasla u odnosu na prethodnu godinu. Pročitajte ovdje koliko.

Copy link
Powered by Social Snap