Pretraga

Karlovčani ogorčeni katastrofalnim posljedicama aglomeracije, u centru oštećena 54 objekta

A- A+

Karlovac je za svoje mještane postao primjer komunalne i infrastrukturne katastrofe. Povijesna jezgra grada devastirana je uslijed nestručnog izvođenja radova na izgradnji kanalizacijske i obnovi vodoopskrbne mreže. U karlovačkim naseljima Zvijezda i Gaza, oštećeno je 20 % stambenog fonda, odnosno čak 54 objekta. Zabrinuti građani održali su tiskovnu konferenciju kako bi pred medijima javno izrazili svoje negodovanje oko uništavanja njihovog grada. Investitor je započeo postupak osiguranja dokaza u vidu snimanja stanja zgrada uz trasu izvođenja radova. Pristali su razmotriti provođenje nezavisne i stručne revizije na terenu.

Tiskovna konferencija Karlovčana radi devastacije gradske jezgre

Tiskovna konferencija Karlovčana radi devastacije gradske jezgre | Foto: Građanska inicijativa Gaza

Karlovačka povijesna jezgra devastirana je nestručnom realizacijom projekta obnove i izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže. Od 270 objekata, aglomeracijom je oštećeno čak njih 54, odnosno 20 % stambenog fonda u centru grada. Uz trasu izvođenja radova, oštećenja se penju i na preko 90 %.

Nezadovoljni građani organizirali su tiskovnu konferenciju ispred zgrade Grada Karlovca. Iznijeli su niz poražavajućih činjenica, a najviše zabrinjava ona o nadoknadi štete. Na preporuku Grada, koji je jedan od investitora projekta, javili su se osiguravajućem društvu kod kojega je investitor osiguran i dobili obavijest o neosnovanosti odštetnog zahtjeva.

Izdvojeni članak

Radovi na kanalizaciji napravili štetu: Karlovačko veleučilište zbog narušene konstrukcije ide u hitnu sanaciju

Zahvaljujući tome, građani zahtijevaju da se Grad pismeno obveže na nadoknadu uzrokovane štete i obnovu njihovih oštećenih kuća. Predali su svoje zahtjeve investitorima, Gradu Karlovcu i poduzeću Vodovod i kanalizacija, prije skoro mjesec dana, ali još nisu dobili nikakav odgovor. U praksi se ipak da naslutiti da investitori u nekoj mjeri postupaju u skladu s nekim zahtjevima građana.

Odabir stručne revizije

Radovi su privremeno obustavljeni i započeo je postupak osiguranja dokaza, tj. snimanje stanja zgrada uz trasu izvođenja radova. Osim toga, investitori su pristali razmotriti provođenje nezavisne i stručne revizije projektne dokumentacije i načina dosadašnje realizacije projekta kako bi se utvrdili i otklonili uzroci ovako katastrofalnih posljedica po stambene i ostale objekte.

Stanovnici gradskih četvrti Zvijezda i Gaza naveli su nekoliko kriterija za odabir izvođača stručne revizije. Jedan od njih je taj da to bude tvrtka koja ima iskustva geotehničkog nadzora iskopa u naseljenim mjestima. Traže i da ponuditelj bude u stanju formirati evaluacijski tim od minimalno dva ovlaštena inženjera, po jednog za građevinarstvo i jednog za geotehniku.

Izdvojeni članak

Veliki projekt u Karlovcu u potpunosti izmiče kontroli, jedna četvrt bori se za obustavu radova

Nadalje, traže da se bodovanje prispjelih ponuda obavi po načelu 10 % cijena, a 90% stručnost. Žele da se boduje iskustvo ovlaštenog inženjera građevine specijaliziranog za geotehničke projekte. Maksimalnih 90 % bodova treba nositi iskustvo na pet takvih projekata. Predstavnici investitora su pozvali predstavnike zabrinutih građana na razgovor oko kriterija za izbor revizora u četvrtak 18. travnja.

Podsjetimo, u opisu projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’, stoji da će se njegovom realizacijom unaprijediti kvaliteta usluge i zaštite okoliša, što će doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika Karlovca, Duge Rese i općine Barilović. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 65.430.345,76 eura.

Pogledajte ovdje koja karlovačka tvrtka obnavlja povijesni kameni most kroz projekt vrijedan pola milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap