Pretraga

Stali radovi u centru Karlovca, čeka se službeno očitovanje Državnog inspektorata

A- A+

Pobuna stanovnika centra Karlovca napokon je urodila plodom. Privremeno su prekinuti neki radovi na vodno – komunalnoj infrastrukturi u gradskoj jezgri, koji su doveli do velikih oštećenja objekata u Zvijezdi i Gazi. Na temelju projektne dokumentacije, Državni inspektorat procijenit će je li dosadašnja metoda izvođenja aglomeracije bila u skladu sa svim sigurnosnim faktorima na gradilištu. Grad je u međuvremenu potrebitima osigurao određena sredstva za sanaciju štete.

Vodno-komunalni radovi u centru Karlovca

Vodno-komunalni radovi u centru Karlovca | Foto: screenshot Grad Karlovac/YouTube

Žustre kritike nezadovoljnih Karlovčana posljednjih su mjeseci sve glasnije. Oštećenja na stambenih i ostalim objektima u Zvijezdi i susjednoj Gazi, nastala su za vrijeme obavljanja vodno – komunalnih radova. Nakon mnogobrojnih apela prema lokalnoj vlasti da je život građana u ovakvim okolnostima ugrožen, projekt je djelomično privremeno obustavljen.

Državni inspektorat prošlog je tjedna izuzeo projektnu dokumentaciju te o njihovoj recenziji sada ovisi hoće li se radovi nastaviti na dosadašnji način. Također, pokrenut je i postupak izmjene i dopune glavnog projekta. Do službenih rezultata u Gambonovoj, Bencetićevoj, Draškovićevoj i Križanićevoj ulici, piše index.hr.

Izdvojeni članak

Devastacija u povijesnoj jezgri: Zbog radova aglomeracije stradali zaštićeni objekti

 

Podsjetimo, radovi na aglomeraciji u Zvijezdi i Gazi, provode se u sklopu projekta Vodovoda i kanalizacije ‘Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’. Rekonstruiraju se vodoopskrbna i odvodna mreža, plinovod, DTK i elektroenergetska mreža.

Do sada je na projektu koji je izazvao različite negativne komentare izvedeno 68 posto radova na kanalizaciji i 55 na vodoopskrbi. Investicija je vrijedna više od 67 milijuna eura, a u Zvijezdi iznosi oko 12 milijuna. Izvođač radova je zagrebačka tvrtka GIP Pionir, a nadzor provodi Capital ing.

Inicijativa građana Zvijezde i Gaze smatra da su tako velika oštećenja na objektima nastala zahvaljujući korištenju talpi za zaštitu građevinskih jama. Grad je osigurao 100 tisuća eura za ulaganje u krovišta, pročelja, stolariju i statiku, a gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da krivac za prouzročenu štetu treba snositi trošak obnove.

Žena u Karlovcu upala je u nezaštićenu rupu duboku tri metra na gradilištu. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap