Pretraga

Devastacija u povijesnoj jezgri: Zbog radova aglomeracije stradali zaštićeni objekti

A- A+

Uništavaju se stambeni objekti u karlovačkoj Zvijezdi. Zgrade derutne od potresa pate dok se u blizini postavlja kanalizacijska i vodovodna mreža. Osiguravajuća kuća koju je angažirao izvoditelj radova, tvrtka GIP Pionir iz Zagreba, počela je postupak utvrđivanja šteta na objektima, od kojih su neki zaštićeni. Radovi na kanalizaciji i vodoopskrbi izvode se u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’.

Karlovac radovi2

Iskopavanja u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

Povijesna karlovačka jezgra grada trpi posljedice obnove. Na stambenim zgradama i ostalim trošnim objektima nedavno obnovljenima od potresa, nastaju štete prouzrokovane revitalizacijom vodovodne i komunalne infrastrukture. Zbog toga projekta u karlovačkoj Zvijezdi, otežano je i kretanje pješaka.

Izvođač radova, tvrtka GIP Pionir iz Zagreba, angažirala je osiguravajuću kuću koja je započela postupak utvrđivanja štete na objektima. Iz Grada su podsjetili da je u javnom savjetovanju Pravilnik o potporama i da će najveći iznos koji poslovni subjekti u Zvijezdi mogu dobiti biti veći od dosadašnjih dvije i pol tisuće eura. Vlasnici zaštićenih objekata pozvani su da se jave na poziv za dobivanje novčanih sredstava prikupljenih spomeničkom rentom.

Izdvojeni članak

Topla voda iz geotermalnog izvora mogla bi grijati Karlovčane, kreću radovi na ispitivanju bušotine

Vrlo zahtjevni radovi izvode se punom parom. U Jonkeovoj ulici polaže se kanalizacija, a u Kraševoj se radi na polaganju kolektora odvodnje. Iskopi su duboki i do sedam metara, a građevinske jame štite se talpama. Polaganje vodoopskrbnog cjevovoda i instalacija plina odvija se u Haulikovoj. Uskoro počinje izgradnja priključaka vodoopskrbe i odvodnje u Križanićevoj.

Projekt prve samoodržive stambene zgrade sa solarnim panelima u Hrvatskoj dobio je Karlovac. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap