Pretraga

Karlovac dobiva prvu samoodrživu stambenu zgradu sa sunčanom elektranom u Hrvatskoj

A- A+

Ukoliko sve prođe po planu, prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja će sunčanom elektranom proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe, mogla bi biti jedna zgrada u Karlovcu. Ovaj pilot projekt trebao bi biti realiziran uz pomoć energetske zajednice i europskog projekta Shares. Karlovac će tako postati prvi hrvatski grad koji postavlja novi standard u energetskoj održivosti. Imat će prvu zgradu koja ne traži struju, već je sama proizvodi.

Solarni paneli na stambenoj zgradi

Solarni paneli na stambenoj zgradi | Foto: Kindel Media/Pexels.com

Grad Karlovac bi uskoro uz pomoć objavljenog Javnog natječaja za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kroz pilot projekt osnivanja energetske zajednice mogao postaviti sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi. Bit će to prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja sama proizvodi električnu energiju.

– Pilot projekti energetskih zajednica zaživjet će u Karlovcu, Zaboku i Samoboru zahvaljujući europskom projektu Shares i Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske, ali samo Karlovac planira solarnu elektranu na višestambenoj zgradi. Njoj će sufinancirati provedbu projekta s maksimalno 5 tisuća eura, odnosno, do 50 posto investicije, ističu iz Grada Karlovca.

Izdvojeni članak

Projektom SolariKa vrijednim 447.438 eura Karlovac dobiva solarne panele na 14 vrtića i škola

Iz Grada dodaju da će se osim pružanja financijske pomoći kroz subvenciju izgradnje sunčane elektrane pružiti i stručna pomoć u pripremi tehničke dokumentacije, poput idejnog rješenja i glavnog projekta te ostala stručna pomoć potrebna za uspostavu Zajednice potrošača vlastite obnovljive energije u višestambenoj zgradi. Tu zajednicu čine članovi suvlasničke zajednice.

Natječaj je otvoren do 17. prosinca 2023. godine. Cijeli tekst Javnog natječaja možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap