Pretraga

Projektom SolariKa vrijednim 447.438 eura Karlovac dobiva solarne panele na 14 vrtića i škola

A- A+

Zahvaljujući projektu SolariKa, odnosno Solarizacija ustanova Grada Karlovca, 14 vrtića i škola na području grada te Hostel u Selcu u studenom će dobiti svoje solarne panele kako bi mogli proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe. Ukupna vrijednost projekta je 447.438 eura.

solarni paneli

Solarni paneli | Foto: Freepik.com

Projektom su obuhvaćeni Dječji vrtić Mahično, Dubovac, Švarča, Turanj, Grabrik, Gaza i Rakovac, a zatim i Osnovna škola Mahično, Švarča, Grabrik, Rečica, Turanj i Dubovac. Solarne elektrane imat će ukupnu snagu od 0.45 MW te će se njihovim postavljanjem na javne objekte u gradu povećati korištenje obnovljivih izvora, odnosno zelene energije za 456,35 MWh i smanjiti emisiju CO2 za 72,38 tona godišnje. Karlovac nije jedini hrvatski grad koji ide prema energetskoj neovisnosti. Na taj put krenuo je i Vukovar.

Izdvojeni članak

Vukovar gradi 12 solarnih elektrana koje će godišnje uštedjeti 100 tisuća eura javnog novca

Projekt je financiran iz Fonda država Island, Lihenštajn i Norveška kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Financijske perspektive 2014.-2021. Uz nacionalno sufinanciranje RH u okviru programa Energija i klimatske promjene, nositelj projekta je uz partnera The Energy Farm International Foundation Grad Karlovac.

Od 447.438 eura koliko iznosi ukupna vrijednost projekta, bespovratnih sredstava je 85 posto, točnije 380.322 eura. Od toga je Grad Karlovac izdvojio gotovo 67.000 eura. Projekt je započeo 24. svibnja prošle godine, a trebao bi završiti do 24. studenog.

Karlovac je od 2018. godine do danas energetski obnovio gotovo sve svoje javne zgrade pa su tako sve škole i vrtići energetski obnovljeni. Postavljanje solarnih panela samo je korak dalje prema energetskoj neovisnosti i održivosti, ali i uštedi na izdacima za električnu energiju koju će ustanove moći usmjeriti prema drugim korisnim namjenama.

Copy link
Powered by Social Snap