Pretraga

Četiri grada koji imaju veliki geotermalni potencijal povukli milijune bespovratnih sredstava iz Programa kojeg financiraju Island, Kneževina Lihtenštajn i Norveška

A- A+

Gradovi Bjelovar, Karlovac, Križevci i Sveta Nedelja su za iskorištavanje potencijala geotermalne energije dobili milijune bespovratnih sredstava iz Programa ‘Energija i klimatske promjene’, čiji su donatori Norveška, Island i Kneževina Lihtenštajn.

Geotermalni izvor | foto: Unsplash, Alexander Schimmeck

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Upravitelj Programa ‘Energija i klimatske promjene’ je u posljednjem tromjesečju 2021. godine objavilo četiri poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu navedenog Programa. Program je sufinanciran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz tehničku i stručnu podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar kao Programskog partnera te Norveške uprave za vodne resurse i energiju kao Programskog partnera države donatora. Cilj ovog programa je pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj. Od navedena četiri poziva, dva su se odnosila na iskorištavanje potencijala geotermalne energije.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije’ je vrijedan 3.000.000,00 eura, a podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korištenja geotermalne energije.

Četvrti Poziv koji je objavljen u studenom prošle godine, se odnosi na dostavu projektnih prijedloga ‘Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije’, a vrijedan  je 4.956.000,00 eura. Poziv se odnosi na projektne prijedloge kojima se planira razvoj pilot projekata s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije dobivene iz geotermalne energije, a koji mogu uključivati aktivnosti izgradnje ili revitalizacije proizvodnih i utisnih bušotina u područjima s važećom dozvolom za istraživanje i/ili pridobivanje geotermalnih voda, obnovu i/ili proširenja toplinskog sustava na geotermalnu energiju, izgradnju infrastrukturnih priključaka za integraciju geotermalne topline u postojeći sustav grijanja te tehnološke i infrastrukturne promjene postojećih sustava grijanja u svrhu integriranja izvora geotermalne energije.

Prošli mjesec smo pisali o jednom od gradova kojemu je odobren iznos od dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a radi se o Bjelovaru. Njemu je ujedno odobren i projekt izgradnje geotermalne bušotine koji će također biti sufinanciran iz programa  ‘Energija i klimatske promjene’, a više o tome možete pročitati ovdje.

Drugi grad koji je povukao bespovratna sredstva jest Karlovac. Grad na četiri rijeke je u suradnji s gradskom tvrtkom GeotermiKA razvio projekt pod nazivom ‘Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT- 1’, čija je ukupna vrijednost 5.7 milijuna kuna. Za sufinanciranje  ovog projekta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je odobrilo  sredstva u iznosu od 3.9 milijuna kuna, piše radio-mrežnica.hr. Dobiveni iznos poticaja će se koristiti za uređenje bušotinskog radnog prostora, jame za proizvodno ispitivanje bušotine KaGT-1 te za normalno odvijanje tehnološkog procesa izrade bušotine u istražnom prostoru geotermalne vode Karlovac 1.

I Sveta Nedelja je dobila 2.5 milijuna kuna sredstava za izradu dokumentacije tijekom istraživanja geotermalnih izvora. Kako piše gradonačelnik.hr, u nekim dijelovima grada se potencijal penje skoro do 100 °C. U nekom skorijem periodu, cilj je locirati najbolju lokaciju za budući bazen te javne i privatne projekte vezane za geotermalnu energiju.

Također, i Križevcima su odobrena dva projekta te je dobio više od 8 milijuna kuna sredstava u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021., piše Grad Križevci.

Kroz projekt ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grad Križevaca’ izradit će se sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka 1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka 2, te idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja javnih objekata. Konkretno, cilj je geotermalnu bušotinu iskoristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora kao što su škole, Visoko gospodarsko učilište, potencijalno gradskog bazena, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji s VGUK koji u blizini bušotine ima svoje poljoprivredne površine i praktikume. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.7 milijuna kuna.

Nadalje, projekt ‘Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca’ ima za cilj utvrditi geotermalni potencijal ležišta, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.5 milijuna kuna. Kroz projekt će se provesti hidrodinamičko ispitivanje bušotine, promovirati korištenje geotermalne energije i održati radionice s partnerima iz Islanda i Norveške.

Copy link
Powered by Social Snap