Pretraga

Dalmatia Tower ima uporabnu dozvolu, najviši hrvatski toranj se useljava, uskoro otvorenje

A- A+

Dalmatia Tower, sa svojih 135 metara najviša građevina u Hrvatskoj, uskoro bi trebala biti useljena. Nakon višemjesečnog spora investitora i Grada Splita, zgrada je dobila uporabnu dozvolu.

Dalmatia Tower u Splitu, foto: Westgate Tower

Dalmatia tower prošao je tehnički pregled. Uredske prostorije nebodera već se useljavaju dok će hotel goste primiti 17. srpnja, piše tportal.

U najvećem hrvatskom tornju bit će smješteni regionalni uredi IT tvrtki u kojima će raditi oko tisuću stručnjaka, a otvorit će se i prvi hrvatski AC Hotel by Mariott s 214 smještajnih jedinica, točnije 210 soba i četiri apartmana. Popis 10 najvećih zgrada u Hrvatskoj pogledajte ovdje.

– Zadovoljan sam jer napokon počinjemo raditi. Sretni smo i ponosni što smo u punom smislu riječi realizirali strateški projekt za Split, Dalmaciju i Hrvatsku. Veseli me što ćemo otvoriti nova radna mjesta i što smo gradu Splitu uz turističku, zauvijek dali vizuru i poslovne sredine s našom monumentalnom građevinom. Građani Splita najbolje znaju tko ruši, a tko gradi i oplemenjuje ovaj grad, rekao je investitor Josip Komar za tportal.

Izdvojeni članak

10 najviših nebodera u Hrvatskoj

Podsjetimo, uporabna dozvola za Dalmatia Tower, inače investiciju vrijednu 110 milijuna eura, bila je predmet spora između Komara i Grada Splita. Gradska vlast u više navrata odbijala je izdati izmjene dozvole, tvrdeći da je nadgrađe ove zgrade nelegalno. Naime, dijelovi nebodera su se izgradili drugačije nego kako je projekt izgledao kada je pobijedio na natječaju

No, u priču se umiješalo Ministarstvo prostornog uređenja koje je protumačilo da su izvedeni radovi u skladu s planovima i dotadašnjim dozvolama, te da se ionako radi o ‘neznatnim odstupanjima’. Nakon toga, splitska vlast izdala je jednako tumačenje, a onda i dozvolu.

Dalmatia Tower uz bok je vrhunskim europskim ostvarenjima, pogledajte ovdje koju je nagradu osvojilo ovo arhitektonsko ostvarenje.

Copy link
Powered by Social Snap