Pretraga

10 najviših nebodera u Hrvatskoj

A- A+

Čiji je veći? Neboder, naravno. Neboderi su sve građevine s deset ili više katova, a najčešći cilj izgradnje nebodera nije uguravanje što većeg broja ljudi na ograničenu gradsku površinu, već uspostaviti ekonomsku, poslovnu i socijalnu dominaciju. U Hrvatskoj natjecanje u visinama građevina počinje 60-ih godina prošlog stoljeća, te ne prestaje do danas.

Donosimo vam popis 10 najviših nebodera u Hrvatskoj prema sadašnjem stanju.

1. Dalmatia Tower, Split – 115m

Prvo mjesto na listi najviših nebodera u Hrvatskoj nedvojbeno zauzima neboder Dalmatia Tower u Splitu s visinom od 115 metara, a s antenom će dosegnuti čak 135 metara. Ovo je prvi hrvatski neboder koji je prešao granicu od 100 metara visine. Gradnja je započela 2017. godine te je neboder prvobitno bio zamišljen kao građevina sa 17 katova i 75 metara visine, no nakon dovršetka 17. kata, gradnja se obustavila kako bi se dobila građevinska dozvola za dodatnih 10 katova.  Dovršenje se očekivalo krajem 2020. godine, ali zbog nastale pandemije uzrokovane korona virusom, gradnja se na neko vrijeme zaustavila i odužila. Trenutni očekivani završetak ove građevine je krajem 2021. godine.

Neboder ima pet podzemnih katova namijenjenih parkirnim mjestima, dok je prvih 15 katova namijenjeno poslovnim prostorima. Raspoloživi teritorij od 16. do 27. kata zauzimat će ugostiteljski prostor čiji će zakupac biti hotelska grupa Marriott, kojoj će to biti prva poslovnica u Hrvatskoj. Na vrhu nebodera je predviđen ugostiteljski objekt s promatračnicom.

Dalmatia Tower, Split | foto: Josipa Marić, bauštela.hr

2. Poslovni centar Strojarska, Zgrada B, Zagreb – 96,15m

Poslovni centar Strojarska je poslovno-stambeni centar u četvrti Trnje u Zagrebu. Kompleks se sastoji od 6 građevina, od kojih su dvije stambene. Najviša građevina u kompleksu je neboder poznat kao Zgrada B s 25 katova i 96,15 metara visine. Poslovni centar sadrži garaže na četirima podzemnim etažama na koje stane 850 automobila, a predviđen je i prostor za javni park i dječje igralište. Zgrada B je naseljena krajem 2014. godine, dok su ostale građevine naseljene i ranije.

Poslovni centar Strojarska, Zagreb | foto: Google Street View

3. F. Čandeka 23a i 23b, Rijeka – 96m

Treće mjesto dijele dva nebodera na adresi Franje Čandeka 23a i 23b u Rijeci. Gradnja “blizanaca” je završena 1975. godine te od tada nisu izgubili svoju titulu najviših stambenih građevina. Ovisno o tome koga pitate, reći će vam da neboderi imaju ili 28 ili 32 kata. Kod ove izjave treba razlikovati etaže od katova. Neboderi imaju prizemlje i 28 stambenih katova kojima je pristup na glavnoj ulici. No, postoji jedan sporedni ulaz u građevinu koji omogućuje pristup dvama katovima u suterenu, koji su predviđeni za poslovni prostor. Dodatno, na samom vrhu je i jedna mala servisna kućica vjerojatno za izlazak na krov i pogon lifta. Visina ovih nebodera doseže 96 metara visine, što je stavlja na treće mjesto zbog samo 15 centimetara manjka.

neboderi na Turniću

Neboderi na Turniću, Rijeka | foto: Ana Šoda, bauštela.hr

3. Euro Tower I, Zagreb – 96m

Euro Tower I dijeli svoje mjesto najvišeg nebodera s „blizancima“ iz Rijeke. Neboder je smješten na kosom terenu, što znači da se u obzir uzimaju dvije mjere visina. Neboder na platou s glavnim ulazom mjeri 94 metra, a s druge strane, od ulaza u garažu mjeri 96 metara visine. Visina građevine od najnižeg podzemnog kata do vrha iznosi 109,5 metara. Ispod zemlje se nalazi 5 katova s 364 parkirna mjesta, dok se iznad zemlje nalaze visoko prizemlje, galerija, 23 kata i strojarnica. Građevina ima osam brzih dizala i jedan teretni te dva stubišta. Ukupna bruto površina građevine iznosi 35.270 m2, a površina koja se daje u najam je 18.477 m2 velika.

5. Zagrepčanka, Zagreb – 94,6m

Zagrepčanka je poslovni neboder smješten u Zagrebu, visine 94,6 metara. Sagrađena 1976. godine, u svoje vrijeme je bila najveća i najmodernija poslovna zgrada u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Neboder je građen u tri razine: istočni dio zgrade je visok 19 katova, središnji je najviši i doseže 26. kat, a drugi po visini, zapadni dio, visok je 21 kat. Fasada je obložena bijelim mramorom i reflektivnim staklom, od čega su fiksni prozori od svijetlo zelenog, a podne grede tamno zelenog stakla. Bočna krila su hiperbolično zakrivljena po horizontali, i to svako krilo u svojem smjeru. Građevina sadrži nekoliko katova ispod zemlje koji služe za parkiranje, a na prva tri kata su smješteni poslovni objekti. Ova zgrada je i dom jednog od mozaika poznatog hrvatskog slikara i grafičara Ede Murtića.

6. Cibonin toranj, Zagreb – 92m

Šesto mjesto na ovom popisu zauzima Cibonin toranj, u kojem je do 2017. godine bilo sjedište tvrtke Agrokor. Neboder je svoje ime dobio po košarkarskom klubu Cibona, ali je i poznat kao “Mirkova cigara”, po Mirku Novoselu, košarkaškom treneru i nekada igraču. Neboder je dio kompleksa koji se sastoji od nekoliko nižih građevina za poslovne svrhe, košarkaške dvorane KK Cibona i umjetničke instalacije u spomen preminulom košarkašu Draženu Petroviću. Toranj je sagrađen 1987. godine, a napravljen je da može podnijeti jake potrese do 7 stupnjeva po Richteru i udarac manjeg zrakoplova. Toranj je cilindričnog oblika, promjera 25 metara koji se prema vrhu smanjuje, a na samom vrhu građevine se nalazi takozvani jarbol. Visina građevine doseže 92 metra visine, a s jarbolom 105 metara.

7. Zagrebtower, Zagreb – 82m

Zagrebtower je neboder na Sigečici u zagrebačkoj četvrti Trnju. Gradnja Zagrebtower je dovršena 2006. godine i visina mu doseže 82 metra. U neboderu su smještena 22 kata, od čega je 25.700 m² ukupne površine za unajmljivanje. Građevina je eliptičnog oblika s fasadom prekrivenom staklom. Staklena fasada s dva sloja izolirajućeg stakla pruža optimalno iskorištavanje prirodnog osvjetljenja. Prostor je pod cjelodnevnim video nadzorom, a za pristup uredima su potrebne beskontaktne kartice. Cijela zgrada ima ukupno 9 dizala.

8. Sky Office Tower, Zagreb – 81m

Sky Office Tower je poslovni neboder na zapadnom ulazu u grad Zagreb. Ovaj je neboder trebao imati 29 katova i dosezati 108 metara visine, ali je zbog ekonomske krize izrađen kao dvostruki toranj s 22 kata. Dva tornja su međusobno povezana na 2. i 15. katu i dosežu visinu od 81 metra. Objekt nudi prostore manjih (do 50 m2), srednjih (150 do 400 m2) i velikih (600 m2) površina u najam te 3 suvremeno opremljene konferencijske dvorane za dnevni najam.

9. Rastočine Š1 – Š5, Rijeka – 80m

Deveto mjesto dijeli pet stambenih nebodera, poznatijih kao “Eševi”, koji dosežu visinu od 80 metara. Zgrade su okružene niskim obiteljskim kućama i gradskom zaobilaznicom što omogućuje većini stanara izvrsnu vizuru prema Kvarnerskom zaljevu te otocima Krku i Cresu. Građevine su izgrađene 1973. godine prema tadašnjim ruskim standardima gradnje zbog čega postoji veliki manjak parkirnih površina za naselje od 700 stanova. Prvi put se u Rijeci na “Eševima” primjenjuje tehnologija tunelske (klizne) oplate koja je omogućila bržu i ekonomičniju izgradnju visokih stambenih zgrada, a koja krajem 70-ih ulazi u standardnu upotrebu.

10. Tri stambena nebodera blizanca Karamanova 4, Split – 78m

Zadnje mjesto na ovoj listi zauzimaju tri stambena nebodera blizanca u kvartu Spinut u Splitu. Prva dva nebodera su završena 1972., dok je zadnji završen tek 1979. godine. Najviši od navedenih nebodera ima 21 kat i doseže visinu od 78 metara, dok druga dva nebodera imaju 16 i 19 katova. Arhitekt ovih zgrada je cijenjeni Frano Gotovac.

Copy link
Powered by Social Snap