Pretraga

Novo priznanje za najviši neboder u Hrvatskoj: Dalmatia Tower uz bok vrhunskim europskim ostvarenjima

A- A+

Dalmatia Tower u Splitu je sa svojih 135 metara najviša građevina u Hrvatskoj, a sada je osvojio i bitno međunarodno priznanje. U pitanju je European Property Award, i to u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene.

Dalmatia Tower u Splitu, foto: Westgate Tower

European Property Award je sinonim za izvrsnost u sektoru nekretnina. Nagrade su na svečanoj ceremoniji u Londonu dodijeljene u četiri kategorije – arhitektura, graditeljstvo, dizajn interijera te poslovanje nekretninama, a najbolje među najboljima odabire više od 80 međunarodnih sudaca.

U odluku o najboljim arhitektonskim rješenjima su uključena 42 suca, među kojima su i Yama Karim, partner u njujorškom studiju za arhitekturu i dizajn Libeskind te Matt Gaskin, direktor škole arhitekture pri Oxford Brookes University.

– Veseli me što je projekt dobio priznanje međunarodnog žirija. Smatram da Dalmatia Tower bitno doprinosi vizualnom identitetu Splita, a ovakva međunarodna priznanja samo dodatno pomažu prepoznatljivosti i kvaliteti Splita kao destinacije, prije svega i jer je hotel Marriott sjajna nadopuna ponudi grada. Kvaliteta našeg projekta – visokogradnje komercijalne namjene, kako ga je žiri titulirao, nadilazi uske granice Splita, Dalmacije i Hrvatske i stavlja nas uz bok vrhunskim ostvarenjima diljem Europe, rekao je arhitekt Otto Barić, autor projekta.

Izdvojeni članak

Od danas i službeno, Split ima najviši neboder u Hrvatskoj visok 135 metra

Dalmatia Tower dio je projekta Westgate Split. Projekt je i prije par godina, kada je još uvijek bio u fazi izgradnje, dobio nagradu International Property Award tvrtki investitora ‘Westagate Tower’ za najbolji projekt u kategoriji project developement.

Projekt Westgate najbolji u Europi

– U trenutku planiranja cijeli je tim bio svjestan da radimo kvalitetan i lijep projekt koji će osuvremeniti ulaz u grad, dati mu moderan, svjetski štih kakav Split i zaslužuje. U višegodišnjoj borbi s krizama, rokovima, dobavljačima i birokracijom čovjek izgubi iz vida ljepotu samog projekta i ideal koji ga je vodio na početku i zato sam iskreno ponosan na cijeli naš tim i što su međunarodni stručnjaci koji dodjeljuju ovu nagradu proglasili projekt Westgate, po drugi put, najboljim u Europi, rekao je Davor Pavlov, član Uprave tvrtke investitora.

U Dalmatia Toweru će biti smješteni regionalni uredi IT tvrtki u kojima će biti zaposleno oko tisuću stručnjaka, a otvorit će se i prvi hrvatski AC Hotel by Mariott. Zahvaljujući arhitektonskom oblikovanju, sve sobe će biti s pogledom na more. Sam hotel će zapošljavati preko 100 djelatnika, od kojih je polovica već zaposlena, a točan datum otvorenja još uvijek nije poznat zbog ishođenja uporabne dozvole.

Izdvojeni članak

Najviši neboder u Hrvatskoj građen ilegalno, Split odbio Rješenje o izmjeni građevinske dozvole

Podsjećamo, na neboderu su se izvodili građevinski radovi bez građevinske dozvole. Dijelovi nebodera su se izgradili drugačije nego kako je projekt izgledao kada je pobijedio na natječaju, a Grad nije odobrio izmjenu i dopunu građevinske dozvole. Čeka se rješenje žalbe pri Ministarstvu graditeljstva. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap