Pretraga

Najviši neboder u Hrvatskoj građen ilegalno, Split odbio Rješenje o izmjeni građevinske dozvole

A- A+

Na najvišem neboderu u Hrvatskoj, splitskom ‘Dalmatia Toweru’, izvodili su se građevinski radovi bez građevinske dozvole. Dijelovi nebodera su se izgradili drugačije nego kako je projekt izgledao kada je pobijedio na natječaju, a Grad nije odobrio izmjenu i dopunu građevinske dozvole.

Westgate Tower

Investitoru, firmi Westgate Tower, iz Grada je došlo Rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine. Slobodna Dalmacija upitala je pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša grada Splita, Tea Vojkovića, u vezi građevinske dozvole za objekt i o odbijanju zahtjeva.

Pročelnik je rekao da Rješenje o odbijanju zahtjeva za izmjenu i dopunu građevinske dozvole znači da investitor nije ispunio uvjete koje mora po zakonu. Rekao je kako do sad izvedeni radovi nisu u skladu građevinske dozvole koja je izdana. Firma je zahtjev za izmjenu dozvole podnijela u listopadu 2021. godine, a cijelo vrijeme su izvodili radove misleći kako će im isti sigurno biti odobren.

Izdvojeni članak

10 najviših nebodera u Hrvatskoj

Investitor je prvotno imao u planu izgraditi posljednji kat sa Sky barom, vidikovcem i velikom terasom. No, 2020. godine su mediji primijetili da se nešto drugo gradi na tornju, na što su investitori rekli da se ipak neće graditi Sky bar nego postrojenja sa 60 klima, klima-komore za obradu svježeg zraka, uređaje za tretman potrošne vode i strojarnice svih dizala. No, u Rješenju kojim se odbija njihov zahtjev za izmjenu građevinske dozvole piše da žele prenamijeniti prostor na krovu i da ugostiteljskog objekta neće biti.

Ili je sve ilegalno, ili je sve legalno

Društvo arhitekata Split prijavilo je čudne radove na krovu zgrade građevinskoj inspekciji. Inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u odnosu na važeću građevinsku dozvolu, no u Gradu su sada shvatili kako vrh nebodera nije u skladu s građevinskom dozvolom. Predsjednica Društva arhitekata Split, Daša Gazde, komentirala je cijelu situaciju za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Građevinska inspekcija u Jurišićevoj nakon urušavanja: Izvodili su se bespravni radovi

– Oni sada ne mogu dobiti građevinsku dozvolu za ono što su predočili, a predočeno je ono što je napravljeno. Po mojemu mišljenju, to je jako velik problem za takvu građevinu. Vjerojatno će se žaliti na Ministarstvo. Baš me zanima kako će Ministarstvo postupiti. Očekujem borbu, neće investitori to tek tako pustiti, previše novca je uloženo, rekla je Gazde.

Westgate Tower

Kroz pitanja novinara dodala je kako ne postoji bespravno izgrađeni dio objekta, ili je sve ilegalno, ili je sve legalno. U ovom slučaju je cijela zgrada ilegalna, svih 115 metara. Split je postao rekorder s najvišom ilegalnom zgradom u Hrvatskoj.

Odobrenje mora zaključiti gradonačelnik

Iz Grada govore kako je za ovakve izmjene građevinske dozvole potreban Zaključak gradonačelnika uz odobrenje stručnjaka. Tako je propisao GUP za projekte koji su pobijedili na Javnom natječaju. U Rješenju, koje je pročelnik poslao ‘Slobodnoj’, stoji kako je investitor bio više puta upozoravan o nedostajanju potrebne dokumentacije. Investitor je tražio produljenje roka jer im nitko iz stručne službe nije odgovorio. No, investitor je naknadno zanemario Zaključak gradonačelnika jer je smatrao ‘da su prethodno konzumiranim idejnim projektom iz 2017. nove izmjene i dopune već prihvaćene’, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

La Sagrada Familia: Najpoznatiji nedovršeni simbol Barcelone koji se 137 godina ilegalno gradio

Grad smatra da je glavni problem što glavni projekt nije izrađen prema lokacijskim uvjetima. A zbog tih ‘lokacijskih’ odstupanja, investitor ne može izravno dobiti odobrenje za izmjenu i dopunu građevinske dozvole i samo tako prepraviti izgrađeno mimo prvotno ugovorenog projekta. Zbog toga je i potreban Zaključak gradonačelnika uz odobrenje stručnjaka jer se radi o značajnim promjenama u odnosu na lokacijske uvjete. Investitor je rekao za Slobodnu Dalmaciju da će podnijeti novi zahtjev za izmjenu i dopunu dozvole kako bi mogli podnijeti zahtjev za tehnički pregled građevine.

Puljak: ‘Pravila za sve vrijede jednako’

Cijelu situaciju komentirao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak objavom na svom Facebook profilu.

– Pravila za sve vrijede jednako. I za prodavače na pazaru i za najveće investitore. I za trafiku i za najviši neboder u Hrvatskoj. Zbog takvog modela upravljanja dobili smo povjerenje građana i naša je namjera da se tih vrijednosti držimo do kraja, Bez obzira o kojem je slučaju riječ. Svi koji poštuju propise, dobit će dozvolu. Stvar je zapravo vrlo jednostavna, rekao je Puljak.

Copy link
Powered by Social Snap