Pretraga

Država će platiti grijanje na potresom pogođenom području

A- A+

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, a u tijeku je finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, rečeno je danas na sjednici Vlade. Također, država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na tim područjima.

Foto: Unsplash

Vlada je na otvorenome dijelu današnje 48. sjednice raspravila 21 točaka dnevnog reda, među kojima su izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, izmjene i dopune Zakona o sportskoj inspekciji, Zaključak u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti Covid-19, a odgovorila je i na Interpelaciju o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite.

Besplatno grijanje

Država će isporučiteljima nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na potresom pogođenim područjima.

To su tvrtke Cavallin, Plavi devet, Stambeni puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Topusko, Top – Terme, A. V. – Sisak, VIN ele, te Stambena zgrada I.K. Sakcinskog 19a Sisak. Svi skupa, oni toplinom opskrbljuju 1269 kućanstava, a projicirani ukupni trošak računa za toplinsku energiju za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine procijenjen je na 1,3 milijuna kuna.

Njima će  biti nadoknađena potraživanja za isporučenu toplinsku energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije i to: Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica i Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko.

Izdvojeni članak

Evo što je do sada poduzeto na potresom pogođenim područjima na Banovini

Otkrili u kojem razdoblju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je da nadoknadi potraživanja kupcima toplinske energije koji prijave potraživanja za isporučenu toplinsku energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 1. ovoga Zaključka u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podsjetio je na Vladin zaključak od 18. siječnja, kojim je HEP zadužen otpisati potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine. Na temelju te odluke otpisani su troškovi HEP- Toplinarstva.

Današnja odluka donijeta je pak kako se pojedini kupci energije ne bi doveli u neravnopravan položaj, dodao je.

 

Copy link
Powered by Social Snap