Pretraga

Od iduće zime Nijemci se više ne smiju grijati na drva bez ove dodatne opreme

A- A+

Koalicija pod kancelarkom Angelom Merkel još je 2009. odlučila da svaki proizvođač peći na drva i druga kruta loživa mora laboratorijski dokazati da je njihov uređaj u skladu s novim graničnim vrijednostima za sitnu štetnu prašinu. Uređaji bez ovog tipa ispitivanja moraju se staviti izvan pogona krajem 2024. No, peći koje ispunjavaju uvjete novih propisa slabo su dostupne i skupe. Znači li to kraj za grijanje na drva u Njemačkoj?

kamin | foto: Freepik

kamin | foto: Freepik

Savezna agenciji za okoliš u Njemačkoj godinama koja mjeri ispušne plinove iz peći na drva i druga kruta goriva u cijeloj zemlji napominje kako je u ruralnim sredinama zrak zimi često zagađeniji štetnom prašinom nego na glavnim cestama u velikim gradovima, piše tagesschau.

Zbog toga je propisima određeno da se uređaju za grijanje moraju do kraja 2024. godine prilagoditi tako da ispuštaju minimalnu količinu štetne prašine u okoliš. Kada je ova odluka usvojena ‘davne’ 2009. godine vjerovalo se kako je 15 godina sasvim dovoljno za prilagodbu tržišta. No, danas se ispostavlja kako ipak nije.

Izdvojeni članak

Grijanje na koštice od masline: Duplo jeftinije od peleta i sve popularnije

Prema podacima industrijskog udruženja HKI, moderne peći koje se prodaju od 2010. u prosjeku proizvode oko pola manje štetne prašine u laboratoriju od svojih prethodnika – što je relativno mali napredak. Istodobno, Centar za kompetencije za obnovljive sirovine sa sjedištem u Straubingu dokazao je u bezbrojnim studijama i publikacijama da su vrijednosti u svakodnevnoj praksi, ovisno o dovodu zraka i kvaliteti drva, znatno veće nego u laboratoriju.

Kako bi se fina prašina zaista značajno smanjila, potrebne su posebne peći, koje su danas još uvijek rijetke i znatno su skuplje od klasičnih modela. Navodi se kako se ekološki prihvatljivo izgaranje može postići tehničkim mjerama, posebice separatorom fine prašine u dimnjaku koji se može postaviti na bilo koji kamin, pa čak i na stare peći što ih čini znatno čišćima od novih modela bez ove tehnologije.

Separatori zadržavaju najmanje 90 posto fine prašine, obično više od 95 posto. No, samo 9 mjeseci uoči stupanja na snagu novih propisa slabo su dostupni u njemačkim trgovinama. I, uz to, užasno skupi. Znači li to kraj za grijanje na drva u Njemačkoj?

Analitičari ističi kako je u takav scenarij ipak teško povjerovati. Vjerojatnije je da će se sektor aktivirati i jednostavnu pokrenuti serijsku proizvodnju koja će posebne peći i separatore učiniti jeftinijima i široko dostupnima. Kao što je to bio slučaj s katalizatorima za automobile, koji su znatno pojeftinili kad su postali obavezni.

Grijanje domova iz kanalizacije zaživjelo u 44 zgrade, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap