Pretraga

Pogledajte kako izgleda ludi neboder u Malmu čiji se stanari griju na otpad

A- A+

Malmö, nekada primarno industrijski grad, prije dva desetljeća krenuo se pretvarati u urbano središte. Važnost grada na mapi Švedske potvrđena je kada je ove godine ugostio Eurosong, a jedan od prvih koraka u novom smjeru bio je prvi švedski održivi neboder. Samoodrživi Turning Torso, inspiriran ljudskom anatomijom misaono je ostvarenje Santiaga Calatarve, pri čemu zbog spiralne strukture konstrukcija ima određene specifičnosti. Neboder je još više poseban jer se njegovi stanari u potpunosti griju iz obnovljivih izvora energije i otpada.

Turning Torso, Malmö | foto: YouTube screenshot

U Malmu je prije skoro dvadeset godina podignut neboder koji predstavlja jedno od prvih ostvarenja samoodržive gradnje u Europi. Na početku najviši neboder u Skandinaviji, a drugi na kontinentu, energiju stanarima omogućuje na ekološki održiv način, pretvorbom izvora. Energija kojom se stanari griju dobivena je iz obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, no i iz organskog otpada koji se postavlja na za to određeno mjesto.

Novo urbano središte

Izgrađen 2005. godine, samoodrživi neboder u Malmu bio je korak grada koji je pokazao da se Malmö urbanizira te od industrijskog središta postaje urbano. Iako pojačana urbanizacija prati grad u posljednjih 10 godina, neboder je bio jedan od prvih znakova preobrazbe grada. U međuvremenu, Malmö se etablirao kao značajno europsko središte što je pokazao i ovogodišnji Eurosong koji je održan baš ondje, piše pun kufer.

Izdvojeni članak

Kako je greška u inženjerstvu na neboderu u New Yorku mogla koštati živote

Kad je podignut, neboder visok 190 metara potpuno je promijenio vizuru grada, a na početku je rušio rekorde visoke gradnje, u skandinavskim zemljama i u Europi. Zakrivljeni Turning Torso tako je isprva bio najviši neboder u Skandinaviji, najviša zgrada u EU te druga najviša u Europi.

Čelični egzoskelet

Neboder visok 54 etaže bio je podizan od 2001. do 2006., a ostvarenje je ideje arhitekta Santiaga Calatrave. Specifična spiralna struktura nebodera koja građevinu čini uvrnutom, inspirirana je zakretanjem ljudskog torza. Kako bi se postigla neobična konstrukcija, zgrada je izvedena od modula, koji prate spiralnu vanjsku strukturu.

Turning Torso, Malmö | foto: YouTube screenshot

Vrlo je zanimljivo da je konstrukcija zgrade osmišljena na način da se osnovne komponente zgrade oslanjaju na vanjski dio strukture. Prema cityanatomy, konstrukcija Turning Torsa jedinstvena je jer se sastoji od betonske mega kružne jezgre, koju ‘obavija’ ostatak strukture, čelične i betonske stupove, čelični egzoskelet, stožastu ploču, ravne ploče, te smični zid.

Grijanje u potpunosti iz izvora energije

Za ovaj neboder koji se sastoji od 147 luksuznih stanova, važno je spomenuti i kako je jedan od prvih ostvarenja samoodržive arhitekture. Energiju koju koriste u stanovima, stanari dobivaju od obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, no i organskog otpada. Otpad koji se iskorištava stanari odlažu na za to predviđeno mjesto.

Iz različitih izvora, neboder dobiva do čak sto posto iskoristive toplinske energije za grijanje stanova. Svi sigurnosni sustavi, uključujući liftove i rasvjetu imaju rezervna napajanja, a budući da zgrada ima dvostruki vodoopskrbni sustav, teško da će stanari ikad ostati bez vode.

U skladu s trendovima održive gradnje, sve se više gradi drvom, koje u obradi ne zagađuje okoliš poput proizvodnje ostalih za visoku gradnju uobičajenih materijala. Ovdje pročitajte kakav je stav struke: mogu li drveni neboderi zamijeniti armirano betonske?

Copy link
Powered by Social Snap