Pretraga

Godinu dana nakon velike oluje, kreće obnova žičare na Sljemenu od 10 milijuna eura

A- A+

Pri samom vrhu Medvednice, nalaze se skijaške staze i žičare. Uz Crveni spust na sjevernim padinama, pružaju se i Zeleni, Plavi i Bijeli spust. ‘Pokriveni’ su žičarama ukupnog kapaciteta oko 3.300 skijaša na sat. Za velike oluje u srpnju, trosjedna žičara na Crvenom spustu uništena je, a na obnovu se čekalo skoro godinu dana. Projektno-tehnička dokumentacija nedavno je ipak puštena u savjetovanje, a slijedi postupak javne nabave za radove vrijedne 10 milijuna eura, koji bi mogli potrajati 12 mjeseci.

žičara | Freepik

Medvednica na vršnom grebenu i sjevernim obroncima ima skijaške staze i žičare. Dok se staza Crveni spust nalazi na Sjevernoj strani, uz taj spust na sjevernim padinama su i Zeleni, Plavi i Bijeli spust. Tri spusta, Bijeli, Zeleni i Crveni imaju i skijaške žičare, a riječ je o žičarama ukupnog kapaciteta 3.300 skijaša na sat.

Nakon prošloljetne oluje koja je uznemirila Zagrepčane, isplivao je i snimak iz žičare, no prošla je neoštećeno. Žičara koja je, međutim, oštećena u oluji, zbog čega je bila i zatvorena za korisnike, jedna je od tri skijaške žičare, točnije trosjedna žičara na Crvenom spustu.

Izdvojeni članak

Žičara na Sljemenu se pokvarila dok je u gondolama bilo 40 putnika: Do kvara došlo zbog vrućina

U jakoj oluji koja je pogodila Zagreb u srpnju 2023. žičara na Crvenom spustu, Sjedežnica Trosjed, naime, nije se mogla koristiti, a problem se nije mogao riješiti ni samo popravkom jer je bila teško oštećena. Gotovo godinu dana kasnije, Grad je u savjetovanje pustio izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova na novoj četverosjednoj žičari, piše tportal.hr.

Ono što slijedi raspisivanje je i javne nabave za taj posao koji, prema procjeni, vrijedi 10 milijuna eura. Od tvrtke koja će biti zadužena za izvedbu projekta, očekuje se da će osmisliti projekt kojim će postojeća žičara biti zamijenjena novom, četverosjednom s odvojivim hvataljkama, a očekuje se da će radovi potrajati 12 mjeseci.

Za Pariz je najavljen projekt gradnje žičare ‘težak’ 132 milijuna eura. Kako i zašto, doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap