Pretraga

U pripremi prva gradska žičara u Parizu: Projekt težak 132 milijuna eura

A- A+

Pariz je jedan od europskih gradova s najviše znamenitosti, između ostalima i Eiffelov toranj, a sada će dobiti još jednu. Čini se da će se upravo u Parizu graditi prva gradska žičara.

Eiffelov toranj, foto: Unsplash; Denys Nevozhai

Kako piše Index.hr, u tijeku su pripreme za izgradnju prve gradske žičare u Parizu. Prijedlog plana je da žičara bude dugačka 4,5 kilometara i trebala bi povezazi predgrađa na ugoistoku grada s pariškim metro-sustavom. Očekuje se da će izgradnja početi već ove godine, a sam završetak radova je predviđen kroz tri godine, u 2025. godini.

U pitanju je jedan od pet planiranih sustava žičara, a gradske vlasti se nadaju da će tako potaknuti građane da vožnju automobilom zamijene vožnjom žičarom. Radni naziv projekta je ‘Cable 1 Project’, i s njime bi se trebalo povezati predgrađe Villeneuve-Saint-Georges s postajom Pointe du Lac u predgrađu Creteilu u regiji Île-de-France. Vožnja će trajati samo 17 minuta, što je upola manje vremena nego za istu udaljenost autobusom.

Izdvojeni članak

Na svečanom otvorenju žičare Sljeme bio i gradonačelnik: Donosimo tehničke specifikacije same žičare

Nacrte je napravio arhitektonski studij Atelie Schall, a nedavno je projekt dobio i odobrenje za studiju izvodljivosti. Predviđa se da će projekt stajati 132 milijuna eura, a svakodnevno bi trebao prevoziti oko jedanaest tisuća putnika. Predviđeno vrijeme čekanja gondole je samo 30 sekundi u vrijeme najveće gužve, a svaka gondola će moći primiti do deset putnika.

Iako bi ovo trebao biti prvi takav projekt u Parizu, slični sustavi žičara postoje već u francuskim gradovima Brest i Grenoble. Ovaj prijedlog je prvi put iznesen već 2008. godine. Smatra se jedinim rješenjem zbog brdovita terena Creteila koji ima brzu željeznicu i autoput, a žičara bi bila alternativa za manje praktična prijevozna sredstva. U svrhu izgradnje žičare, u predgrađu će se postaviti 33 bijela pilona, osmišljena tako da se uklope u krajolik.

Copy link
Powered by Social Snap